Business Internaţional

Graficele Eurostat care arată că acordurile Greciei, Irlandei şi Portugaliei cu UE şi FMI dăunează grav economiilor

Graficele Eurostat care arată că acordurile Greciei, Irlandei şi Portugaliei cu UE şi FMI dăunează grav economiilor

Autor: Alexandru Matei

21.02.2012, 16:15 1077

După izbucnirea crizei din Grecia, liderii europeni au făcut din reducerea datoriilor publice principalul lor obiectiv. Cu toate acestea, în cele 12 luni scurse până la finalul trimestrului trei 2011, doar şapte dintre ele au reuşit să facă acest lucru, conform datelor Eurostat. Datoriile României au crescut cu puţin peste 4% în acel interval, iar cele ale Germaniei şi Franţei cu 6%, respectiv 3,5%.

Mai grav este însă faptul că ţările cu probleme, Grecia, Irlanda şi Portugalia, cele care au apelat la ajutorul UE şi FMI au înregistrat cele mai mari creşteri. În cazul Greciei, cea mai îndatorată ţară europeană (atunci când datoria este calculată ca pondere în Produsul Intern Brut), datoriile au crescut cu 20% într-un an până la apoape 160% din PIB.

Ca valoare absolută, Germania şi Italia au cele mai mari datorii publice din Europa, cu o valoare de 2.076 mld. euro, respectiv 1.883 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO