Business Internaţional

Grecia continuă să se scufunde sub povara austerităţii

Foto Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

26.04.2012, 00:04 479

Economia elenă se va prăbuşi cu 5% anul acesta, al cincilea an consecutiv de scădere, estimează banca centrală a Greciei. Instituţia a anticipat iniţial o contracţie de 4,5%, însă şi-a înrăutăţit proiecţia din cauza întârzierii implementării unor reforme structurale.

În 2011, economia elenă s-a contractat cu 6,9%, ceea ce a dus scăderea totală de după 2007 la 13%. Guvernatorul băncii centrale elene, George Provopoulos, a declarat că orice deviere de la ţintele de austeritate stabilite, oricât de stricte ar fi, poate aduce cu sine părăsirea zonei euro şi revenirea la drahmă, potrivit The Wall Street Journal.

"Nu există altă ieşire din criză. Ajustările trebuie continuate cu stricteţe", a spus Provopoulos, adăugând că singurele variante posibile sunt un efort coordonat de reconstruire a economiei greceşti cu ajutorul partenerilor europeni sau o involuţie de câteva decenii care ar avea ca rezultat părăsirea zonei euro şi a Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO