Business Internaţional

Grecia este pusă să garanteze cu active imobiliare noii bani de la UE şi FMI

Autor: Bogdan Cojocaru

11.05.2011, 23:44 1069

Pentru a primi un al doilea pachet de susţinere de la UE şi FMI,estimat la 50-60 mld. euro, Grecia va trebui să implementeze unprogram "curajos" de privatizări, scrie agenţia de presă ThomsonReuters.

"Grecia ar putea semna un nou memorandum cu troika (UE, FMI, BCEn. red.) pentru a-şi asigura continuarea finanţării cu 60 demiliarde de euro, fonduri care se adaugă celor din programul desalvare de 110 miliarde de euro în derulare. Noul împrumut va fidat de Fondul European de Stabilitate Financiară", scrie publicaţiaelenă Ta Nea, citând surse din cadrul UE şi FMI. Elementul centralal noii înţelegeri este un program "curajos" de privatizări.

Separat, cotidianul financiar Imerisia notează că Grecia, careieri a fost paralizată de o grevă generală îm­po­triva măsurilor deausteritate, este pe punctul de a încheia un nou acord de împrumut,de 50 mld. euro, care presupune garantarea creditului cu activeimobiliare şi lichide.

Şi actualul acord de împrumut prevede privatizări, guvernul elenprezentând luna trecută planuri pentru vânzarea de participaţii lacompaniile de stat, intenţionând să strângă 50 de miliarde de eurodin privatizări până în 2015.

Executivul a anunţat că vrea să-şi reducă participaţiile laoperatorul de telecomunicaţii OTE şi la ATE Bank, ambele cuoperaţiuni în România, precum şi la compania de jocuri de norocOPAP, Public Power Corporation şi Public Gas Corporation.

Majoritatea analiştilor apreciază că Grecia, stat împo­vărat dedatorii, nu se va putea reîntoarce pe pieţele financiare anulviitor, aşa cum se prevede în programul UE-FMI, şi va avea nevoiede un plan secund pentru a-şi onora obligaţiile financiare.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel nu va fi de acord cusuplimentarea fondurilor acordate Greciei dacă Atena nu îşi vadovedi determinarea de a implementa reforme.

"Putem ieşi din această situaţie numai dacă reconstruim corectfundaţiile, nu doar prin a ajuta fără ca Grecia să nu facă nimic",a spus Merkel, citată de Bloomberg.

Guvernul a redus cheltuielile cu 0,9% în primele patru luni aleacestui an, însă veniturile au scăzut cu 9,2%, ceea ce a dus lamajorarea deficitului de la 6,4 miliarde de euro la 7,2 miliarde deeuro.

După un an de reduceri de salarii, majorări de taxe şi altemăsuri de austeritate, Grecia a încheiat anul trecut cu al doileamare deficit bugetar din zona euro, de 10,5% din PIB, şi cea maimare datorie, de 143% din PIB. Datoria Greciei ar putea creşte la152% din PIB la finele acestui an.

Spania o duce mai bine ca Grecia

Măsurile de austeritate luate de Spania, stat văzut de analiştipână nu de mult pe aceeaşi listă neagră a ţărilor europene cuprobleme şi care necesită susţinere externă, îşi fac efectul, spunoficialii de la Madrid. "Deficitul se reduce aşa cum s-a anticipat,veniturile se încadrează în valorile estimate, iar reducereacheltuielilor decurge aşa cum am planificat", a declarat ministrulspaniol al finanţelor Elena Salgado. Ca urmare a acestor rezultate,Spania nu va fi nevoită să implementeze noi măsuri de austeritate,a adăugat oficialul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO