Business Internaţional

Grecia este sufocată de problema datoriilor, iar restructurarea devine cel mai probabil scenariu

Grecia este sufocată de problema datoriilor, iar restructurarea devine cel mai probabil scenariu

Autor: Bogdan Cojocaru

22.05.2011, 23:37 749

Situaţia Greciei a devenit critică după ce agenţia de evaluarefi­nanciară Fitch a retrogradat cu trei trepte ratingul datoriilorstatului şi a avertizat că o restructurare chiar şi voluntară adatoriilor echivalează cu incapacitatea de plată, iar Novegia aîngheţat alocarea unei finanţări de 30 mil. euro deoarece Atena nuşi-a respectat obligaţiile. Finanţarea suspendată de Norvegia nuface parte din pachetul de ajutor extern acordat Greciei de UE şiFMI anul trecut. În plus, ministrul francez al finanţelor ChristineLagarde a avertizat că Grecia trebuie să facă eforturi mai maripentru a rezolva problema datoriilor uriaşe şi pentru a evitaastfel falimentul naţional.

Fitch a redus ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lungcu trei trepte, de la "BBĂ" la "BĂ", din cauza dificultăţilor deamploare pe care Atena trebuie să le depăşească pentruimplementarea reformelor radicale necesare evitării insolvenţei,potrivit Bloom­berg. Agenţia apreciază că bonitatea Greciei s-arputea reduce şi mai mult, iar extinderea vo­luntară a termenelor descadenţă ale obligaţiu­nilor, variantă studiată de decidenţiiUniunii Europene, ar reprezenta intrarea în incapacitate de plată.În absenţa unui program credibil UE/FMI, ratingul va coborî încategoria "CCC", reflectând probabilitatea ridicată a unui defaultal datoriilor suverane. Totuşi, Fitch se aşteaptă ca UE şi FMI săsuplimenteze substanţial ajutorul de 110 miliarde de euro, iarobliga­ţiunile guvernamentale să nu fie subiectul uneirestructurări "uşoare" sau al unei reprofilări care să atragă unrating de default.

Gest simbolic al Norvegiei'

Norvegia, Islanda şi Liechtenstein au îngheţat plata unorfonduri de ajutor de 42 de milioane de dolari, parte acontribuţiilor lor în virtutea acordului pentru zona economicăeuropeană, deoarece Grecia nu şi-a respectat obligaţiile asumate.Ajutoarele sunt destinate finanţării unor proiecte pentru reducereadecalajului dintre condiţiile economice şi sociale în EuropaCentrală şi de Sud.

"Grecia s-a angajat să contribuie cu 50% la fiecare proiect,ceea ce nu a fost respectat. De asemenea, nu este clar dacăfondurile deja transfe­rate autorităţilor greceşti au fost trimisebeneficiarilor potriviţi", explică decizia minist­rul norvegian alafacerilor externe.

Grecia a primit în mai anul trecut un ajutor financiar de 110miliarde de euro de la UE şi FMI, angajându-se în schimb săimplementeze măsuri radicale de austeritate pentru reducereadeficitului bugetar şi să recâştige încrederea investitorilor. Însăresponsabilii UE consideră că Atena nu face suficiente progresepentru dimi­nuarea deficitului, iar în acest context apar tot maimulte discuţii, chiar şi printre oficialii europeni, că Grecianu-şi va putea ţine sub control datoria uriaşă şi va fi nevoie de orestructurare şi ajutoare suplimentare.

Francezii sunt deschişi către restructurare

Christine Lagarde, cel mai probabil succesor al lui DominiqueStrauss-Kahn în funcţia de director general al FMI, a indicat căFranţa ar putea sprijini o reprogramare a rambursărilor dato­riilorelene, şi a avertizat că Grecia riscă să intre în incapacitate deplată dacă nu face mai mult pentru a pune pe picioare finanţelepublice.

Aceste comentarii reprezintă o schimbare în poziţia Parisuluiîntr-o problemă care a învrăjbit Germania şi alte state din zonaeuro pe de o parte şi oficialii Băncii Centrale Europene pe dealta, care se opun în continuare oricărei forme de restructurare adatoriilor, potrivit Wall Street Journal. "Ceea ce cu siguranţă nuvrem este un stat în faliment, o intrare în incapacitate de platăîn Europa. Poţi folosi multe cuvinte - repro­filare, restructurare,re şi iar re -, dar ceea ce nu va fi este o restructurare adatoriilor elene. Am accepta însă orice se bazează pe o ajustarevoluntară din partea băncilor. Dacă băncile decid unilateral, dupădiscuţii cu Atena, să ofere prelungirea termenlor de plată, nu nevom împotrivi", a spus Lagarde. Grecia trebuie să vină curezultate, iar pentru asta trebuie să facă mai mult decât a făcutîn ultimele 12 luni, a mai spus ea, citată de AFP. Lagardeapreciază că unul dintre domeniile în care guvernul elen nuprogresează suficient de rapid este privatizarea.

Restructurarea datoriilor ar putea îndepărta unul dintreprincipalii susţinători ai Greciei, BCE, ale cărei fonduri susţinbăncile elene. Atfel, Jens Weidmann, unul dintre membrii dinconsiliul guvernator al BCE, a avertizat că instituţia s-ar puteasă nu mai accepte titlurile de stat greceşti ca garanţii pentruoperaţiunile de refinanţare, în cazul în care maturităţileobligaţiunilor sunt prelungite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO