Business Internaţional

Grecia in deriva: Cu 110 miliarde de euro in conturi, grecii tot mai au nevoie de bani ca sa isi acopere integral datoriile

Grecia in deriva: Cu 110 miliarde de euro in conturi, grecii tot mai au nevoie de bani ca sa isi acopere integral datoriile
05.05.2010, 00:00 28

Cele 110 mld. euro pe care statele din zona euro si Fon dulMonetar Interna tional le-au oferit Greciei nu vor fi suficientepentru a acoperi costurile Greciei in conditiile in care necesarultotal de finantare pentru urmatorii trei ani s-ar putea ridica la150 mld. euro, potrivit unei examinari a datelor financiare aleguvernului de la Atena. Europa va fi pusa intr-o pozitie dificiladaca pietele financiare nu se vor dezgheta, iar investitorii nu vorfi dispusi sa finanteze din nou guvernul de la Atena la preturiconvenabile.

Pachetul financiar salvator anuntat saptamana trecutasolutioneaza o problema delicata: Grecia va avea suficienti banipentru a rambursa 8,5 mld. euro, valoarea obligatiunilor scadentein urmatoarele doua saptamani. Aceste fonduri au fost oferitepornind de la ideea ca pana la sfarsitul anului 2011 Grecia vaputea sa se imprumute din nou de pe pietele de capital. Acestepresupuneri ar putea fi optimiste, potrivit unor specialisti de pepietele de obligatiuni, scrie The Wall Street Journal.

"Investitorii vor analiza o noua emisiune de obligatiuni foarteatent", spune Brian Yelvington, analist la Knight Capital dinGreenwich. "Totul va depinde de cum va evolua Grecia."

Marele test pentru Grecia va avea loc in lunile urmatoare, candvor trebui implementate reduceri masive de chetuieli si importantemajorari de taxe.

Daca vor reusi sa se tina de promisiuni si daca vor reducetreptat deficitul bugetar, "investitorii vor incepe sa isi recapteincrederea" si ar putea reincepe creditarea pe piete, adaugaYelvington. Totusi, "aceste reduceri ar fi trebuit realizate inurma cu zece ani, nu acum".

Grecia este in probe

In esenta, desi programul de ajutor sugereaza acordarea decredite pe o perioada de trei ani, UE si FMI au oferit Greciei operioada de 12 pana la 18 luni de probe pentru a demonstra ca poatesa se schimbe, potrivit economistilor. Apoi, va trebui sa revina pepiete. Grecia are nevoie de multi bani.

Chiar daca Atena poate reduce deficitul bugetar cu cat a promis,in anii urmatori Grecia va continua sa anunte deficite. In acest angaura bugetara este estimata la 8,1% din PIB, iar pana in 2013aceasta trebuie sa ajunga la 4,9% din PIB. Deficitele bugetare dinurmatorii trei ani ar ajunge la un total cumulat de circa 50 mld.euro.

Grecia va trebui de asemenea sa ramburseze creditele contractatein anii trecuti. Potrivit datelor oferite de agentia de presaThomson Reuters, Grecia trebuie sa plateasca pana in mai 2013 circa70 mld. euro. In total, statul elen ar avea nevoie de 120 mld.euro.

Daca este sa includem si rostogolirea datoriilor pe termenscurt, potrivit economistului de la Goldman Sachs Erik Nielsen,Grecia ar avea nevoie de circa 150 mld. euro in urmatorii trei ani.Suma de 110 mld. euro a "eliminat din ecuatie finantarea pe pietepentru cel putin 12 luni", spune el, insa nu pentru trei ani.

Atena se va intoarce pe piete in 2011

Un oficial de la Comisia Europeana, ramura executiva a UE, aspus ca suma oferita Greciei este cu putin sub totalul necesar. Ela adaugat insa ca, potrivit termenilor planului, grecii "se vorintoarce pe piete in 2011".

Povestea ultimelor luni nu a fost una fericita pentru Grecia,deoarece costurile de finantare au crescut constant.

Autoritatile europene au promis in mai multe randuri ca vorinterveni pentru a ajuta Grecia si au oferit chiar detalii privindplanurile lor, in speranta ca pietele se vor calma.

Acest lucru nu s-a intamplat insa, dobanda obligatiunilorgrecesti urcand de la o zi la alta, pentru ca saptamana trecuta saexplodeze. Pentru Grecia a devenit tot mai dificil sa se finantezepe piata.

Anuntul noului plan a avut un efect calmant pentru piete, insanu a ajutat si moneda euro, care a continuat sa se deprecieze cupeste 1% in raport cu dolarul, pana la un curs de schimb de 1,3184dolari. Unul dintre motivele acestei evolutii a monedei unice esteacela ca investitorii inca se tem ca Grecia nu isi va putea onorapromisiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO