Business Internaţional

Grecia, în recesiune mai profundă decât anticipează FMI şi UE

Grecia, în recesiune mai profundă decât anticipează FMI şi UE

Fostul premier belgian Guy Verhofstadt a criticat politicienii europeni pentru că aceştia nu au reuşit să înţeleagă că Grecia este doar simptomul unei crize mai ample a zonei euro şi cauza problemelor

04.04.2012, 00:03 746

Cel mai influent centru de cercetare economică din Grecia prognozează o scădere a Produsului Intren Brut de 5% în acest an pentru statul aflat deja în al cincilea an de recesiune. Proiecţia este mai pesimistă decât estimările Comisiei Europene şi ale Fondului Monetar Internaţional şi pune sub semnul îndoielii succesul eforturilor Atenei de a atinge ţintele fiscale stabilite de finanţatorii internaţionali, scrie CNBC.

Fundaţia pentru Cercetare Economică şi Industrială estimează totodată accentuarea şomajului la nivelul record de 20% anul acesta. În 2011, rata şomajului a fost de 17,3%.

"Este importantă ieşirea din recesiune şi repunerea economiei pe calea creşterii", a declarat şeful institutului, Yannis Stournaras. El a îndemnat la accelerarea procesului de privatizare pentru atragerea investiţiilor străine.

Estimarea fundaţiei este mai sumbră decât cele ale CE şi FMI care anticipează că econo­mia de 215 miliarde de euro se va contracta cu 4,7%, respectiv 4,8%. Creşterea şomajului loveşte în încrederea populaţiei şi a mediului de afaceri. Astfel, analiştii anticipează încă o scădere abruptă a consumului pentru acest an, după plonjonul de anul trecut de 7,1%. Fundaţia apreciază că guvernul a redus prea drastic cheltuielile cu investiţiile, a luat măsuri neadecvate pentru creşterea concurenţei pe pieţe şi derulează prea lent programul de privatizări. "Programul de privatizare poate deveni o pârghie de creştere, poate cea mai importantă, prin atragerea de investiţii străine", a mai spus Stournaras.

Exporturile greceşti au crescut cu 37% în valoare anul trecut, comparativ cu cel anterior, potrivit publicaţiei Kathimerini. Spre comparaţie, exporturile au crescut în medie cu 11,3% anul trecut la nivelul Uniunii Europene. Grecia a exportat în 2011 în valoare de 22,4 miliarde euro, echivalentul a 10,4% din PIB, faţă de 7,2% din PIB în 2010.

Principalele produse livrate în străinătate au fost fructe, legume şi peşte.

Grecia, stat care trece printr-o criză acută a datoriilor, a evitat de mai multe ori, în ultimul moment, falimentul datorită sprijinului financiar furnizat de UE şi FMI. Guy Verhofstadt, fostul premier al Belgiei, în prezent parlamentar european şi şeful alianţei liberal-democrate din Europa, apreciază că problemele Atenei nu sunt cauza crizei din zona euro, ci simptomele acesteia. El a criticat măsurile de austeritate cerute de UE şi FMI, care includ reduceri salariale şi de pensii, considerând că acestea n-au făcut decât să sufoce creşterea economică. Belgianul a recomandat ca Grecia să reducă taxele şi să lanseze un fond de stimulare a economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO