Business Internaţional

Grecia, prima ţară din Europa fără televiziune publică. „Unii angajaţi nici nu veneau la muncă deşi erau plătiţi“. Firma era totuşi pe profit

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

12.06.2013, 20:45 818

Marţi 11 iunie, după închiderea pro­gra­mului, ecranele televizoarelor au de­venit negre. Cele trei canale ale tele­vi­ziunii naţionale greceşti ERT au încetat să mai emită cu puţin înaintea orei 23:00. Câteva ore mai târziu, pur­tă­to­rul de cu­vânt al guvernului Simos Kedi­koglou, a anunţat fără oco­li­şuri în­chi­­de­rea ime­dia­tă a televiziunii pu­blice, fă­când astfel o demonstraţie ine­dită de forţ­ă în faţa sindicatelor, la pre­siunea cre­di­torilor internaţionali, scrie Le Monde.

„ERT reprezintă un caz excep­ţio­nal de absenţă a transparenţei şi de chel­­­tuieli incredibile. Toate acestea tre­buie să înceteze imediat“, a spus el, com­­parând compania naţională de ra­dio şi televiziune cu un „paradis al risipei“.

Compania are 19 canale regionale de televiziune, trei naţionale, unu in­ter­naţional, şase posturi de radio, o re­vis­tă cu programele televizate, un site de internet şi integralitatea arhivelor na­ţio­nale audiovizuale. În total, apro­ximativ 2.950 de angajaţi au rămas pes­te noapte fără loc de muncă în urma deci­ziei guvernului, notează Le Figaro.

Pentru a calma furia noilor disponi­bili­zaţi, executivul a prevăzut com­pen­sa­ţii pentru fiecare, care vor costa statul 200 milioane de euro. Auto­rită­ţile au pro­mis, de asemenea, că vor des­chide în­ce­pând cu septembrie un nou or­ga­nism public audiovizual care va avea în total 1.000 de angajaţi, dar nu au dat mai multe detalii.

 

„Un monstru cu mii de angajaţi“

„Audiovizualul public grec este un monstru cu mii de angajaţi. Unii dintre ei nu sunt niciodată prezenţi la muncă, dar sunt plătiţi. Acest de­mers este curajos, dar riscă să pună în pe­­ri­col sprijinul pentru guvern“, a ex­pli­cat Ste­fanos Manos, fost ministru de finanţe.

Măsura radicală a închiderii acestor servicii publice, în care grevele angaja­ţi­lor erau frecvente, nu are precedent şi a fost anunţată fără preaviz într-un mo­ment în care creditorii internaţionali se află la Atena pentru a evalua progre­se­le ţării cu implementarea austerităţii ce­rute de ei. Unul dintre obiectivele sta­bi­lite de aceştia este concedierea a 2.000 de angajaţi de la stat până la sfârşitul aces­tei luni. Grecia ar trebui să dispo­ni­bilizeze 4.000 de salariaţi bugetari până la sfârşitul anului şi 15.000 până la sfâr­şi­­tul lui 2015, dintr-un total de 600.000, notează The Wall Street Journal.

De asemenea, închiderea radiotele­vi­ziunii publice vine imediat după eşe­cul vânzării companiei naţionale de gaze naturale, nestemata din coroana planului de privatizare elen.

„Va fi o lovitură majoră dată democraţiei, dată pluralismului media şi jurnalismului ca bun public în Grecia, prin care li se ia cetăţenilor dreptul la informare detaliată, onestă şi imparţială“, se arată într-un co­municat al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor.

Preşedintele Uniunii Europene de Broadcasting Jean Paul Philippot a subliniat nevoia ca EBT să continue să emită.

 

„O lovitură de stat“

„Existenţa serviciilor publice de media şi independenţa lor faţă de gu­vern stau în inima societăţilor demo­cra­tice şi de aceea orice schimbare ma­joră în acest sistem ar trebui decisă după o dez­batere deschisă în parlament şi nu prin­tr-un simplu acord guver­na­men­tal“, a spus Philippot. El notează că toa­te fondurile publice trebuie cheltuite cu mare grijă, aşa cum este şi în cazul ERT, dar a subliniat că televiziunile şi ra­­dio­urile naţionale sunt mai im­por­tante ca niciodată când ţara este în difi­cul­tate.

Confederaţia funcţio­na­ri­lor din ser­viciile publice Adedy a calificat decizia gu­ver­nu­lui ca fiind „o lovitură de stat“.

Noul organism audio­vi­zual va avea un buget anual de 100 milioane euro, faţă de 300 milioane euro cât primea până acum compania. Fon­durile prove­neau dintr-o taxă de 4,3 euro pe lună plătită de fiecare gospo­dărie prin factura la energie, chiar dacă nu are televizor sau radio. Plata acestei taxe a fost suspendată după desfiinţarea ERT.

Fostul ministru Manos a explicat că au­diovizualul public are un buget de do­uă ori mai mare decât cel al tuturor tele­viziunilor private din Grecia, dar au­dienţa televiziunii publice este slabă, de 2,5-5%. Potrivit unor oficiali guver­na­mentali, televiziunea publică are de 3-6 ori mai mulţi angajaţi decât una privată, jumătate din audienţa unui post comercial.

ERT a emis pentru prima dată în 1938.

 

PROTEST

Jurnaliştii de la radio-televiziunea publică ERT a Greciei au continuat să-şi emită programele miercuri pe frecvenţe digitale şi pe internet într-o demonstraţie de sfidare la adresa deciziei guvernului de a închide compania, scrie Kathimerini.

Încurajaţi de miile de susţinători care demonstrau în faţa clădirii televiziunii din Atena, jurnaliştii şi-au folosit peste noapte programele pentru a ataca guvernul.

Directorul executiv al ERT le-a cerut angajaţilor să părăsească toate clădirile companiei pentru că altfel riscă să fie arestaţi.

Nu au fost anunţate însă cazuri de intervenţie a poliţiei.

Uniunea Jurnaliştilor din Atena a cerut o grevă de 48 de ore începând de miercuri pentru toate posturile de televiziune şi radio din ţară ca semn de protest pentru închiderea ERT. Presa internaţională a indicat că multe televiziuni private şi-au încetat pentru câteva ore emisia.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 13.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO