Business Internaţional

Grecia vrea să crească impozitul pe profitul companiilor la 30% şi să elimine taxa pe dividende

Autor: Marius Oncu

18.09.2012, 17:36 288

Taxa de 30% se va aplica şi liber-profesioniştilor. Scopul măsurii guvernului de la Atena este combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor de la categorii profesionale despre care se estimează că ar evita declararea unor părţi importante a veniturilor.

În prezent, impozitul pe profit plătit de companii sete de 20%. În cazul distribuirii de dividende, acţionarii plătesc şi ei o taxă de 25%. Din cauza acestei politici, multe companii elene au creat subsidiare în UE, mai ales în ţări cu niveluri de impozitare foarte reduse.

În cazul liber-profesioniştilor, guvernul vizează renunţarea la pragul venitului minim neimpozabil, urmând ca aceştia să fie taxaţi cu 30% de la primul euro pe care îl câştigă, scrie Kathimerini. Pragul venitului neimozabil este în prezent de 5.000 de euro.

Ministerul de Finanţe speră să colecteze venituri mai mari prin aplicarea noului plan şi să oprească mutarea companiilor în alte state UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels