Business Internaţional

Greenberg anuleaza transferul pachetului de actiuni de 2,28 mld. dolari catre sotia sa

30.06.2005, 18:59 9

Maurice "Hank" Greenberg, fostul presedinte al celei mai mari companii de asigurari din lume, American International Group, va renunta la transferul pachetului de actiuni AIG in valoare de 2,28 miliarde de dolari (1,9 miliarde de euro) catre sotia sa, a anuntat un purtator de cuvant din partea echipei de avocati a lui Greenberg, citat de CNN Money.

"Transferul initial a fost total neinteles si a cauzat confuzie si litigii inutile", a declarat purtatorul de cuvant care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Cele 41.399.000 de actiuni AIG vor reveni in coproprietatea lui Greenberg si a sotiei sale. Actiunile reprezentau 96% din participatia directa detinuta de fostul CEO in AIG.

Acest transfer a fost vazut ca o incercare de protejare a averii cuplului in fata actiunilor in instanta ce au fost lansate in urma anchetei desfasurate de catre procurorul general al New York-ului Eliot Spitzer si SEC, institutia care supervizeaza piata americana de capital.

Autoritatile din statul american Ohio, care investigheaza tranzactia cu actiuni in procesul intentat de Sistemul Public de Pensii din Ohio, Sistemul de Pensii al Profesorilor din Ohio, Fondul de Pensii al Politiei si Pompierilor din Ohio si de catre actionarii AIG, au initiat actiunea in instanta in luna mai pentru a bloca transferul titlurilor.

Procurorul general al statului Ohio, Jim Petrohad, a catalogat drept suspecta tranzactia in urma careia s-a produs trecerea actiunilor AIG in proprietatea lui Corinne Greenberg, realizat cu doua zile inainte ca Greenberg sa demisioneze de la conducerea gigantului de asigurari.

Autoritatile din New York au demarat o actiune civila in luna mai impotriva grupului AIG, a lui Greenberg si a directorului financiar Howard Smith, in care acuzatia principala sustine ca exista "un sablon (model) al fraudei" in companie, cea mai mare firma de asigurari din lume, dupa valoarea de piata.

La finele lunii mai, oficialii AIG au recunoscut ca grupul si-a supraevaluat profitul inregistrat in ultimii cinci ani cu 10%, sau 3,9 miliarde de dolari (3,22 miliarde de euro).

Grupul i-a desemnat drept principali responsabili de problemele aparute in contabilitate pe fostul director general Maurice Greenberg si pe fostul director financiar Howard Smith. Reprezentantii AIG au declarat ca fostii manageri au "ordonat" personalului sa faca modificari importante in inregistrarile contabile, prin care au transferat veniturile si cheltuielile dintr-o perioada in alta, au diminuat rezervele si cheltuielile pentru a majora castigurile pe hartie si au schimbat clasificarea diferitilor indicatori financiari.

Maurice Greenberg a demisionat de la carma companiei dupa o cariera de 38 de ani la AIG.

In ciuda scandalului contabil prin care trece, AIG a reusit sa isi majoreze profitul pe primele trei luni ale acestui an. Compania a raportat castiguri de 3,68 miliarde de dolari (3,04 mld. euro) in primul trimestru al acestui an, cu 44% mai mari raportat la aceeasi perioada a anului trecut.

Imbunatatirea rezultatelor financiare s-a datorat in mare masura performantelor diviziilor din Japonia si Asia de Sud-Est, au comunicat reprezentantii AIG.

Analistii au evidentiat, totusi, doi factori importanti care vor influenta rezultatele viitoare ale companiei - retrogradarea ratigului de catre agentiile de evaluare financiara, care a facut creditul mai costisitor pentru companie, si schimbarile din management - ambele evenimente

s-au produs la sfarsitul lunii martie si, deci, nu au avut un impact important asupra rezultatelor primului trimestru.

AIG detine filiale in 130 de tari si are un numar de circa 90.000 de angajati in toata lumea. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO