Business Internaţional

Greenspan avertizeaza asupra riscurilor determinate de scumpirea energiei

29.04.2004, 00:00 15



Presedintele Rezervei Federale americane, Alan Greenspan, a avertizat ca "majorarea dramatica" din ultimii ani a preturilor la petrol si gaze naturale poate "afecta semnificativ evolutia economiei americane pe termen lung".



El a adaugat ca perspectiva mentinerii tarifelor la energie la un nivel ridicat ar putea conduce la o schimbare a obisnuintelor de consum din Statele Unite, determinand totodata companiile sa analizeze inca o data investitiile care au legatura cu acest domeniu.



"Cresterea preturilor la petrol si gaze naturale va afecta aproape sigur ritmul de crestere a consumului de pe piata americana. Scumpirea recenta a fost suficient de mare si destul de persistenta pentru a influenta deciziile corporatiste cu privire la investitii, mai ales in cazul unor proiecte care necesita mari cantitati de gaze naturale", a anticipat Greenspan, prezent la o conferinta pe tema resurselor de energie.



In opinia presedintelui bancii centrale americane, nivelul ridicat al cotatiilor internationale reflecta ingrijorarea cu privire la posibilitatea perturbarii pe termen lung a livrarilor de combustibil din Orientul Mijlociu.



"Desi cotele de productie impuse de Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) reprezinta de mai bine de 30 de ani un factor semnificativ pentru determinarea preturilor, inca din 1973 evolutia preturilor a fost influentata si de alte forte existente pe piata", a adaugat Greenspan.



Cotatia titeiului s-a mentinut peste pretul de referinta al OPEC, cuprins intre 22 si 28 de dolari pe baril, inca din noiembrie 2003. Pe piata americana, petrolul fluctueaza de cateva zile in jurul a 38 de dolari pe baril - cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.



Ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a declarat, in cadrul aceleiasi conferinte, ca analistii au subestimat cererea de petrol din primul trimestru al anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO