Business Internaţional

Greenspan cere bancilor sa crediteze economia pentru a sprijini revigorarea

25.06.2001, 00:00 16



Alan Grenspan, presedintele Federal Reserve (Fed) - banca centrala a SUA, a declarat ca incetinirea ritmului de crestere a economiei a condus la aparitia mai multor credite cu probleme pentru bancile americane, dar ca acest lucru nu ar trebui sa serveasca drept scuza pentru inasprirea conditiilor de acordare a imprumuturilor.

Greenspan sustine ca schimbarea cerintelor impuse debitorilor nu este buna nici pentru economie, nici pentru actionarii bancilor, relateaza BBC.

Unele banci au ingreunat accesul companiilor la noi linii de credit, chiar atunci cand acestea ar fi fost foarte profitabile, sustine presedintele Fed.

"Astfel de politici in mod evident nu reflecta cele mai bune oportunitati pentru actionarii institutiilor financiare si impiedica dezvoltarea economiei", a adaugat Greenspan.

"Aceste decizii conduc la o volatilitate ridicata a profiturilor si, mai important, contribuie la cresterea instabilitatii economice", completeaza seful bancii centrale a Statelor Unite.

Acest discurs, sustinut de Greenspan in fata Comisiei bancare a Senatului american, survine dupa publicarea unei noi serii de indicatori statistici, care arata ca economia SUA incepe sa-si revina.

Dar revigorarea ar putea dura mai mult decat se preconizase initial. Indicele celor mai importanti indicatori macroeconomici, calculat de agentia Conference Board din New York, a crescut cu 0,5% in mai, pana la 109,3 puncte, dupa ce urcase cu 0,1% in luna anterioara. Analistii estimau o crestere de numai 0,3%.

Ken Goldstein, economist in cadrul Conference Board, spune ca, dupa ce indicele a preconizat incetinirea cresterii la inceputul acestui an, acum sugereaza ca activitatea economica incepe sa se imbunatateasca. "Ultimele rapoarte evidentiaza o revigorare a economiei americane", declara Goldstein.

Greenspan a mai afirmat in fata senatorilor ca nu a observat nimic in recentele date care sa evidentieze un declin pe termen lung al productivitatii - un indicator macroeconomic care evalueaza cantitatea de bunuri si servicii produse de un salariat intr-o ora.

"Eu nu cred ca am ajuns atat de jos si nu vad nici o modificare pe termen lung", a declarat seful Fed. Cresterea din ultimul deceniu a productivitatii muncitorilor a ajutat mentinerea inflatiei la un nivel scazut, deoarece a permis companiilor sa produca mai multe bunuri fara a majora costurile salariale.

Insa recentele scaderi ale acestui indicator au determinat unii economisti sa afirme ca urcarile din trecut ar putea fi ciclice, adica s-ar putea ivi presiuni inflationiste.

Statele Unite ar trebui sa urmareasca cu atentie tendintele economiei mondiale, deoarece exista sincronizare puternica intre economiile din intreaga lume, a mai spus Greenspan, adaugand ca unele conditii intalnite intr-o tara tind sa se extinda si la partenerii comerciali ai acesteia.

Banca centrala a Statelor Unite a diminuat de cinci ori rata de referinta a dobanzilor in acest an, de la 6,5% la 4%, in incercarea de a stopa declinul economic.

Aceasta serie de reduceri a fost cea mai agresiva actiune a Fed din ultimii 19 ani, dar nu toti oficialii bancii sunt convinsi ca va fi de ajuns pentru revigorarea economiei.

De aceea, analistii nu sunt siguri ce va decide saptamana viitoare Comitetul de Politica Monetara al Fed. O noua reducere a dobanzii, de la nivelul actual de 4%, cel mai redus din ultimii sapte ani, va ieftini costul creditelor in dolari.

In mod normal, scaderea costului creditelor va conduce la o majorare a investitiilor si la cresterea consumului, avand in vedere ca, in Statele Unite, creditul de consum este foarte dezvoltat.

Pe de alta parte, pentru populatie scade atractivitatea imobilizarii fondurilor disponibile in depozite bancare, stimulandu-se astfel investitiile in economie.

Dupa diminuarea ratei de referinta, bancile americane vor reduce la randul lor dobanzile, scazand atat costul imprumuturilor, cat si profitabilitatea investitiilor in depozite.

Se pare ca aceasta tendinta nu se va manifesta si pe piata bancara din Romania, avand in vedere ca nici in cazul reducerilor anterioare, dobanzile afisate de bancile romanesti nu prea au scazut.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels