Business Internaţional

Greenspan crede ca dobanzile mici vor revigora economia americana

26.07.2001, 00:00 15



Economia americana nu pare a fi iesit din pasa neagra, a declarat Alan Greenspan, presedintele Federal Reserve - banca centrala a Statelor Unite -, in fata Comisiei Bancare a Senatului SUA, lasand usa deschisa pentru alte reduceri ale dobanzii.

Dar, raspunzand la intrebarile membrilor Comisiei, Greenspan a fost mult mai optimist, spunand ca increderea consumatorilor este inca ridicata, in timp ce scaderea preturilor la energie va inviora profiturile corporatiilor si va oferi mai multi bani de cheltuiala populatiei.

"Increderea consumatorilor nu a fost afectata", afirma seful Federal Reserve (Fed). Conducerea bancii centrale americane urmaresc cu atentie evolutia acestui indicator, in conditiile in care cheltuielile de consum reprezinta doua treimi din activitatea economica a Statelor Unite.

In depozitia sustinuta in fata senatorilor, Greenspan a reluat ideile prezentate saptamana trecuta si in fata Comisiei de Finante a camerei inferioare. Greenspan a subliniat ca informatiile economice au trecut de la stadiul de "negative in totalitate" la "mixte", adica o evolutie pozitiva, dar riscurile asupra economiei inca persista.

"Perioada performantelor slabe nu s-a incheiat incasi nu am scapat de riscul ca slabiciunile economiei sa fie mai mari decat le-am estimat si sa necesite raspunsuri de politica monetara", a mai spus seful Fed. Altfel spus, Greenspan pregateste pietelor financiare inca o reducere a dobanzilor.

Economia americana a intrat probabil intr-o perioada de convalescenta, dar mai exista suficiente riscuri pentru ca Federal Reserve sa fie nevoita sa-i administreze o noua reteta, considera Greenspan.

Banca centrala a avansat considerabil, prin cele sase reduceri ale dobanzilor, in incercarea de a impulsiona cresterea. Impreuna cu diminuarea impozitelor si scaderea preturilor la energie, masurile adoptate de Fed ar putea conduce la o revigorare a economiei spre sfarsitul acestui an.

"Am parcurs un drum lung pentru a reface economia si inca stam pe picioare, ceea ce este o veste foarte buna", a reiterat Greenspan, adaugand ca "desi economia nu merge extraordinar, oricum are o evolutie mai buna decat ceea ce as fi preconizat cu luni in urma".

Creditul mai ieftin si impozitele mai mici isi vor arata efectele mai tarziu, iar Fed a facut foarte multe pentru a ajuta companiile americane, a mai spus seful Fed.

Bursele americane au cazut in sedinta de marti, dar se pare ca nu depozitia lui Greenspan a demoralizat investitorii, ci, mai degraba, raportarea unor profituri sub asteptari si anuntarea unei noi serii de concedieri in cadrul corporatiilor americane.



Cand va reduce Fed dobanzile?

Analistii sunt dezamagiti de faptul ca senatorii nu l-au intrebat pe Greenspan mai direct care ar fi starea economiei, in loc sa se concentreze asupra unor chestiuni minore, cum ar fi salariul minim.

"Cele mai importante intrebari al caror raspuns il asteptam, erau si ", a spus Lara Rahme, senior economist la Brown Brothers Harriman.

Fed va reduce dobanda de referinta cu ocazia urmatoarei intruniri a Comitetului de Politica Monetara, din 21 august, afirma economistii.

O alta amenintare ar putea fi cresterea inflatiei. Investitorii se tem ca noua diminuare a dobanzilor nu va fi adoptata la urmatoarea intrunire a conducerii Fed din august, ci va fi amanata pana la stabilizarea inflatiei.

Analistii sunt impartiti in privinta datelor despre inflatie, unii afirmand ca vestile sunt proaste, dar altii subliniaza faptul ca majorarea preturilor se datoreaza cererii solide.

Pe plan international, Greenspan spune ca, in ciuda problemelor din Japonia sau Argentina, exista mici sanse ca crizele financiare sa se extinda, cum s-a intamplat in timpul crizei financiare din Asia de Sud-Est.

"Problemele pe care le avem se datoreaza mai mult economiei noastre, decat factorilor externi", a mai spus Greenspan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels