Business Internaţional

Greenspan: Criza subprime nu putea fi evitata

14.12.2007, 14:02 23

Criza pietei creditelor ipotecare riscante din SUA a fost "un accident care astepta sa se intample", intrucat perioada anterioara de expansiune economica a determinat investitorii sa subevalueze riscurile, a declarat fostul presedinte al bancii centrale americane (Fed), Alan Greenspan.
Desi a recunoscut ca nivelurile scazute ale ratei dobanzii, practicate in perioada in care detinea sefia Fed ar fi putut contribui la bubble-ul de pe piata americana a locuintelor (o perioada de crestere excesiva a preturilor, urmata de o prabusire brusca), Greenspan este de parere ca punctul de pornire al crizei subprime este asociat expansiunii economice globale, potrivit unui articol publicat de cotidianul The Wall Street Journal.
"Radacinile crizei actuale, din perspectiva mea, se regasesc in perioada care a urmat Razboiului Rece, cand capitalismul a inlocuit in liniste, dar rapid, sistemul de conducere centralizat foarte raspandit in lumea a treia", a spus Greenspan.
Cresterea numarului de lucratori bine pregatiti si care presteaza servicii la costuri reduse si intensificarea exporturilor din statele emergente au condus la plafonarea salariilor in tarile dezvoltate si la revizuirea in sens negativ a perspectivelor globale privind inflatia, inclusiv asteptarile privind evolutia preturilor ca determinant al evolutiei ratelor dobanzilor pe termen lung, a explicat Greenspan.
"Privind retrospectiv, fortele economice globale, care s-au consolidat de-a lungul mai multor decenii, par sa fi dobandit controlul in procesul de evaluare a datoriilor cu maturitate pe termen lung", potrivit fostului presedinte al bancii centrale americane.
Greenspan a mai notat ca preturile locuintelor au crescut puternic in toata lumea, cu exceptia Japoniei si Germaniei, iar avansul inregistrat in SUA este mediu, comparativ cu evolutiile din alte tari.
In opinia lui, Fed avea putine optiuni de interventie la dispozitie pentru a preveni problemele de pe piata creditelor din luna august.
"Dupa ce am observat numeroase bubble-uri cum s-au format si dezumflat in ultimii peste 50 de ani, am ajuns la concluzia ca aceste fenomene nu pot fi eliminate in conditii de siguranta prin instrumente de politica monetara sau alte interventii similare inainte ca febra speculativa sa se distruga singura", a mai spus Greenspan.
El prognozeaza ca piata creditelor se va redresa dupa criza actuala numai atunci cand stocurile de locuinte noi vor fi in mare parte lichidate, iar deflatia in cazul preturilor locuintelor se va incheia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO