Business Internaţional

Greenspan este mai pesimist decat Bush in privinta deficitului bugetar

18.07.2003, 00:00 5

Presedintele Rezerveler Federale (Fed) din Statele Unite, Alan Greenspan, a avertizat in cursul acesteimsaptamani ca mentinerea deficitelor bugetare excesive se va traduce intr-un final prin cresterea ratelor de dobanda pe piata, ceea ce va limita cresterea economica a SUA.
"Nu exista nici un dubiu ca daca toleram deficitele actuale substantiale si excesive vom atrage economiile din sectorul privat si vom afecta rata de crestere economica", a afirmat Greenspan in fata Comisiei Bancare a Senatului american.
Administratia Bush a prognozat marti ca deficitul federal va atinge 455 de miliarde de dolari in anul fiscal 2003, dupa care va creste la 475 de miliarde anul urmator.  Pe masura ce cresterea economica se va accelera si piata muncii se va apropia de nivelul maxim de angajare, in 2006, si deficitul va scadea la 238 de miliarde de dolari, mai arata previziunile oficiale.
"Sunt absolut sigur ca daca nu vom lua masuri ferme pentru a rezolva problema deficitelor va deveni mult mai dificil sa pastram rata de crestere economica necesara pentru reducerea somajului", a mai spus renumitul bancher american.
El a subliniat ca la inceptul deceniului urmator vor incepe sa iasa la pensie in jur de 75 de milioane de americani. Aceste retrageri vor crea presiuni severe asupra celor doua programe de asistenta sociala ale guvernului, Social Security si Medicare.
Chiar daca nu a criticat in mod explicit politicile bugetare ale Casei Albe, Greenspan a facut o serie de comentarii care au contrastat vizibil cu cele ale oficialilor din administratia Bush.
Greenspan a sprijinit masurile de realxare fiscala din 2001, cand bugetul federal era in surplus, iar previziunile pe termen lung aratau perpetuarea excedentelor imense. Acestea puteau fi folosite pentru a rambursa intreaga datorie publica a guvernului. El a subliniat atunci insa in mod repetat ca politicienii ar trebui sa "reziste acestui tip de masuri", care risca sa reinvie deficitele.
La inceputul acestui an, Greenspan a declarat ca nu crede ca reducerile fiscale sunt cea mai buna cale pentru a stimula economia pe termen scurt.
Presedintele Fed a mai spus ieri ca este nevoie de doua sau trei luni pana sa fie posibila o evaluare a impactului pe care il vor avea reducerile de taxe asupra consumului si asupra cresterii economice. El a mai spus ca o alta problema critica pentru situatia bugetara pe termen lung este ca Congresul sa nu face prognoze realiste pentru veniturile bugetare, atunci cand ia deciziile de cheltuieli.
La sfarsitul lunii mai, Senatul american a aprobat reduceri de taxe in valoare de 350 de miliarde de dolari pe zece ani, mai putin de jumatate din valoarea propusa de administratia Bush.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels