Business Internaţional

Greenspan, fost sef la Fed: Aceasta nu este ultima criza prin care trece lumea

09.09.2009, 17:20 22

O noua criza financiara va afecta lumea, este de parere fostulpresedinte al Fed Alan Greenspan, scrie BBC News. "Va izbucni onoua criza, insa va fi una diferita", a declarat el.

El a adaugat ca a prevazut izbucnirea crizei, pe care oconsidera o reactie la lunga perioada de prosperitate. Desiprocesul ar putea fi lung si dificil, economia mondiala va reusi"sa iasa din criza", a mai spus Greenspan.

"Toate crizele financiare sunt diferite, insa ele au o sursafundamentala", a marturisit el. "Aceasta este marea capacitate aoamenilor de a presupune ca perioadele de prosperitate suntnesfarsite."

La un an de la colapsul bancii de investitii Lehman Brothers,care a dat startul crizei financiare si recesiunii mondiale,Greenspan este de parere ca greselile care au dus la criza facparte din "natura umana".

El a mai adaugat ca actuala situatie a fost alimentata deboom-ul creditelor care a condus la criza de pe piata ipotecarasubprime. Bancile obisnuiau sa acorde credite fara a analizaeligibilitatea clientilor. El a marturisit insa ca orice alt factorar fi putut juca rolul de catalizator al crizei.

Daca nu ar fi aparut problema activelor toxice, "mai devreme saumai tarziu ar fi aparut o alta", a declarat Greenspan.

Greenspan, care a condus banca centrala a Statelor Unite pentruaproximativ 20 de ani si care este considerat unul dintreprincipalii vinovati petru criza mondiala, el fiind adeptuldobanzilor reduse si reglementarii relaxate a sistemului financiar,a spus ca institutiile financiare ar fi trebuit sa prevadacriza.

"Bancherii stiau ca actiunile lor erau riscante si ca la unmoment dat lucrurile va trebui sa se schimbe", a spus el. "Ma temca prea multi au gandit ca vor simti cand situatia va devenicritica si vor reusi sa iasa nevatamati."

Pentru a preveni o repetare a situatiei, angajatii din sistemulfinanciar si guvernele trebuie sa limiteze fraudele si sa cearamajorarea capitalului bancilor, potrivit fostului sef al Fed.

El a recunoscut ca actuala criza economica este "genul deeveniment ce are loc o data la 100 de ani", iar el nu se astepta safie martorul uneia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO