Business Internaţional

Greenspan sustine dolarul

21.07.2004, 00:00 13

Dolarul s-a apreciat, ieri, fata de euro, pe fondul asteptarilor ca presedintele Rezervei Federale din SUA, Alan Greenspan, sa indice posibilitatea unor noi cresteri ale ratei dobanzii de referinta, informeaza Bloomberg.
Comentariile lui Greenspan, care apare in fata comitetului responsabil cu sectorul bancar al senatului pentru a prezenta prima parte a raportului monetar semestrial, vor opri declinul de cinci saptamani al monedei americane fata de cea europeana, preconizeaza Francesca Fornasari, de la Morgan Stanley.
Avind in vedere recentele semne de incetinire a cresterii economice in SUA, pietele financiare se asteapta ca presedintele bancii centrale sa-si reitereze angajamentul de a trata cu prudenta problema majorarii ratelor dobinzilor.
"Posibilitatea vanzarii agresive a dolarului in acest stadiu este, se pare, limitata", a apreciat Derek Halpenny, de la Bank of Tokyo Mitsubishi Ltd., Londra. "S-au constituit pozitii lungi contra dolarului, in special in euro".
Semnalele privind o pauza a redresarii economice a SUA, scumpirea petrolului si dezamagirea produsa de rezultatele financiare ale companiilor au influentat negativ atit dolarul, cit si yenul in ultimele saptamini, euro devenind principalul beneficiar.
In primele tranzactii de la Londra, dolarul era cotat la 1,2445 unitati/euro, dupa ce a coborit la 1,2461 unitati/euro in sedinta de luni, care a fost cel mai redus nivel din peste patru luni.
In cursul zilei de ieri, dolarul a ajuns la cotatia de 1,2384 unitati pentru un euro.
Moneda europeana nu a inregistrat fluctuatii importante dupa ce un studiu a aratat ca increderea investitorilor germani a crescut in mod neasteptat in luna iulie. Indicele increderii analistilor si companiilor, calculat de Centrul ZEW pentru Cercetare Economica Europeana, a inregistrat o majorare de la 47,4 in iunie, la 48,4 in luna in curs, in timp ce economistii intervievati de Bloomberg News se asteptau la o scadere la 47,0.
"Oamenii se gandesc la Greenspan si asta a atenuat efectul indicelui ZEW", a apreciat Kris Bernie, de la National Australia Bank Ltd., Londra. "Cursul euro-dolar este mai supus influentei evenimentelor din SUA si Greenspan este in lumina reflectoarelor in aceasta saptamana", a continuat el.
Indicele bursier Nikkei a incheiat sedinta de marti in scadere cu 1,55%, generand temeri ca investitiile in actiunile cotate la Tokyo ar putea incetini sau inceta. Yenul a pierdut 0,2 procente in fata dolarului de la inceputul lunii iulie.  Ieri, dolarul era evaluat la 108,54 yeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels