Business Internaţional

Greenspan vs. Jimi Hendrix. Muzeele pot fi afaceri de succes

23.07.2003, 00:00 15



Muzeul Metropolitan Museum of Art din New York, spre exemplu, atrage peste 5 milioane de vizitatori anual, mai mult decat echipele de fotbal Yankees si Knicks la un loc. De asemenea, Muzeul Getty Center din Los Angeles se poate lauda cu fonduri proprii de 2 mld. $.



Numarul muzeelor din SUA se ridica la impresionanta cifra de 16.000, conform Asociatiei Americane a Muzeelor. Multe dintre acestea pot fi considerate excentrice, cel mai bun exemplu fiind muzeul capacelor de toaleta din San Antonio.



Pentru a ilustra extremele acestei industrii, CNNmoney a investigat doua muzee, aflate pe cele doua coaste ale SUA.



Primul - numit Experience Music Project din Seattle - celebreaza rockul sI dispune de finantari mai mult decat generoase. Cel de-al doilea - noul muzeu al Rezervelor Federale din Philadelphia, celebreaza banii, in schimb dispune de fonduri modeste.



Ca adolescent, Paul Allen isi dorea sa ajunga un chitarist celebru, la fel ca idolul sau Jimi Hendrix. Cu toate ca in prezent Allen este membru al unei formatii rock, miliardele pe care le-a strans de-a lungul anilor nu s-au datorat muzicii ci sistemului de operare Windows.



Allen, care alaturi de Bill Gates a pus bazele Microsoft, a decis in 1990 sa infiinteze un "muzeu al lui Jimi", in care sa fie dispuse cele peste 8.000 de articole din colectia sa personala. Atunci cand a trebuit sa renunte la aceasta idee datorita disputelor legale privind drepturile de proprietate asupra bunurilor lui Hendrix, Allen nu s-a dat batut. Rezultatul a fost extraordinar: muzeul Experience Music Project (EPM), care dupa cum ii spune si numele, este destinat iubitorilor muzicii din lumea intreaga. Costurile realizarii acestuia s-au ridicat la peste 100 milioane $.



Deschis in 2000, EPM este un templu al culturii pop, cuprinzand 18 incinte ce totalizeaza 140.000 de metri patrati. Muzeul contine teatre, galerii, sali de spectacole si mai multe obiecte de colectie decat poate cineva numara.



Istoria muzicii hip-hop este viu zugravita prin articole precum pelerina celor de la Afrika Bambaata, adidasii care i-au consacrat pe Run-DMC, sau colectia de sprayuri cu vopsea folosite de "artistii" hip-hop in Bronx.



Fanii muzicii disco pot admira costumul alb al lui John Travolta, pe care l-a purtat in filmul Saturday Night Fever, sau o colectie masiva de fotografii din celebrul bar Studio 54.



Rockerii se pot considera cei mai fericiti: muzeul contine obiecte din perioada Summer of Love, documentare privind inceputul muzicii rock sau secvente video cu Nirvana.



Pot fi admirata de asemenea chitara lui Jimi Hendrix, precum si scrisorile pe care acesta le-a redactat cand era la liceul militar.(Hendrix a fost lasat la vatra dupa ce si-a rupt glezna, reusind sa evite astfel razboiul din Vietnam).



Intr-o camera speciala a muzeului, fiecare isi poate demonstra calitatile muzicale, fiind disponibile instrumente muzicale si microfoane. De asemenea iti poti poti inregistra melodia pe un CD, pe care il poti cumpara ulterior cu 10$.



In schimb, tot acest spectacol vizual ii auditiv nu este deloc ieftin: pretul unui bilet de intrare este de 20$. Odata intrat insa, aceasta suma va creste semnificativ: ai de ales intre o varietate de tricouri, carti, postere, filme video sau CD-uri.



Prea comercial? Asa e rock-n-roll-ul. In fond, poti gasi chiar un ATM in magazinul muzeului.





Bani in miscare



In timp ce EMP este o adevarata Mecca pentru iubitorii de muzica, muzeul Rezervelor Federale si-a cunoscut probabil momentul de glorie pe 2 iulie, odata cu vizita lui Alan Greenspan. Cu toate ca presedintele Fed-ului a fost modest in declaratii si nu a raspuns la intrebarile presei, camerele video au reusit sa-i surprinda fiecare expresie pe parcursul vizitei.



In timp ce Greenspan viziona un material privind circulatia monetara, paparazzi s-au urcat pe o cutie de sticla plina cu bani, fapt ce a declansat alarma in muzeu si a mobilizat agentii Secret Sevice.



"Nu am mai vazut asa ceva....tipii aceia sunt nebuni," a afirmat Albert Lee, un ghid al muzeului.



Printre atractiile muzeului se pot intalni se numara monezi vechi din epoca coloniala, dar si prima bancnota americana, cu celebra sa culoare verde. Poti admira de asemenea o bancnota de 100.000 $ adevarata, care a fost folosita foarte rar in transferurile inter-bancare.



Desi intrarea este libera, asta nu inseamna ca nu ai ce vedea. Foarte Interesante sunt filmuletele care prezinta istoria economica americana prin intermediul unor staruri pop precum Elvis sau sportivi celebri precum bascketbalistul Michael Jordan.



Partea de final e cea mai palpitanta: fiecare vizitator primeste la plecare o punga cu bani...care au fost transformati in confetti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels