Business Internaţional

Grupul minier anglo-australian Rio Tinto cumpără teren şi evacuează un sat pentru a pregăti o mină de litiu în Serbia

Grupul minier anglo-australian Rio Tinto cumpără teren...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.08.2021, 00:00 53

Guvernul din Serbia îşi pregăteşte ţara pentru revoluţia electromobilităţii făcând-o producător de litiu, ingredient esenţial al bateriilor pentru maşini electrice, în speranţa că astfel îşi va crea şi o industrie producătoare de baterii. La aceste eforturi participă gigantul minier anglo-australian Rio Tinto, care a ajuns să deţină 40% din totalul de 250 de hectare de teren care ar urma să fie folosite pentru o mină de litiu, scrie Centrul pentru Jurnalism de Investigaţie din Serbia.

Pentru crearea minei au fost deja mutaţi jumătate din locuitorii unui sat numit Brezjak. Un reprezentant al companiei a explicat că achiziţiile de terenuri decurg bine. Centrul pentru Jurnalism de Investigaţie a descoperit că un metru pătrat de locuinţă din zonă este vândut acum cu 470 de euro, în timp ce metrul pătrat de teren construit cu anexe este dat cu 200 de euro.

Cel care-şi vinde gospodăria în întregime primeşte în plus 5.000 de euro. Există şi un bonus de 1.000 de euro pentru cei care se mută în primele patru luni de la primirea ofertei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels