Business Internaţional

Guvernul de la Budapesta le face viata grea bancherilor

22.10.2009, 23:18 11

Guvernul de la Budapesta a aprobat un set de legi prin careorganismul ungar de reglementare a pietei financiare, PSZAF, vacapata un statut mai independent si va prelua prerogativelegislative, a declarat presedintele PSZAF, Adam Farkas, scrieziarul ungar Wiadomosci.

Guvernul a propus spre aprobare Parlamentului transformareainstitutiei dintr-o entitate cvasi-guvernamentala intr-una cuautonomie proprie, obiectivul acestei masuri fiind evitarea unorviitoare socuri ale sistemului financiar.

"In loc sa fie controlat de guvern, PSZAF va fi mutat sub tutelaParlamentului incepand cu 1 ianuarie, daca legislatia va fiaprobata", a declarat Farkas.

Cresterea gradului de independenta al agentiei ungare dereglementare a pietelor financiare a fost una dintre recomandarilede baza pe care Fondul Monetar International, Uniunea Europeana siBanca Mondiala le-au facut in urma cu un an, cand au acordatUngariei un ajutor de urgenta in valoare de 25 mld. dolari, menitsa combata recesiunea.

Majoritatea legilor propuse au nevoie de o majoritate simpla devoturi pentru a fi aprobate. Insa amendamentul cheie, care vaconferi PSZAF prerogative legislative, va trebui votat de omajoritate de doua treimi.

Daca va fi adoptat, noul set de regulamente va permite entitatiiungare sa interzica activitatile care se dovedesc a fi indetrimentul intereselor consumatorului si va ridica amenda maximape care PSZAF o poate impune la 2 mld. forinti (7,5 mil. euro).

Farkas a mai spus ca guvernul va crea de asemenea o nouaentitate, care va fi numita Consiliul de Stabilitate si care va fialcatuita din reprezentanti ai Ministerului de Finante, ai banciicentrale si ai PSZAF. Obiectivul acestui consiliu va fi coordonareaactiunilor intre cele trei institutii in scopul prevenirii unorviitoare crize economice.

Tot pentru a apara stabilitatea financiara a tarii, bancacentrala a Ungariei a anuntat la inceputul lunii ca are in planlimitarea creditarii in valuta.

Printre propunerile inaintate guvernului in acest sens se numarasi limitarea raportului loan-to-value (valoarea credituluiraportata la valoarea bunului cu care se garanteaza) la 70% incazul imprumuturilor ipotecare in forinti, 54% la cele in euro si35% pentru creditele in alte valute.

Totodata, ratele lunare vor fi limitate la maximum 23% dinveniturile unei gospodarii cu castiguri medii pentru toateimprumuturile in euro si la 15% pentru creditele denominate in altevalute.

Imprumuturile contractate de gospodariile maghiare insumeaza 40%din Produsul Intern Brut al tarii, cea mai mare pondere, de 60%,revenind creditelor in franci elvetieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO