Business Internaţional

Guvernul maghiar vrea sa rascumpere actiunile MOL de la rusi

30.05.2010, 23:07 22

Guvernul de la Budapesta, ce a fost investit de Parlamentsambata, a purtat discutii cu Surgutneftegaz din Rusia pentru arascumpara participatia de 21% pe care compania rusa o detine incadrul grupului ungar MOL, potrivit cotidianului maghiarNepszabadsag, scrie ForexYard.

Gigantul rus din domeniul energiei, Surgut, a achizitionat anultrecut o cincime din cea mai mare companie maghiara dupa venituri,tranzactie care a nemultumit atat conducerea Mol, cat siautoritatile de la Budapesta.

Primul-ministru, Viktor Orban, al carui partid de centru dreaptaFidesz a castigat alegerile luna trecuta, a promis sa remediezeceea ce el a numit "situatie nefericita" dupa preluarea functiei.Orban si-a depus juramantul ieri.

Fara a preciza sursele, Nepszabadsag a anuntat ca autoritatileungare intentioneaza sa rascumpere participatia de 21% pe care acumSurgut o detine in cadrul Mol in schimbul sumei de 400 mld. forinti(1,46 mld. euro) potrivit preturilor pietei. Anul trecut grupul rusa platit 1,4 mld. euro pentru actiunile grupului maghiar.Reprezentantii MOL si ai guvernului nu au fost disponibili pentrucomentarii.

Surgut nu a putut vota in cadrul celor doua sedinte anuale aleMOL, care au avut loc dupa preluarea participatiei de la companiaaustriaca OMV, iar firma ungara nu a platit dividende actionarilorin ultimii doi ani.

Actiunile MOL s-au apreciat vineri pe bursa de la Budapesta cu0,45%, pana la un pret de 17.900 de forinti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO