Business Internaţional

Guvernul va cumpăra o unitate a Magyar Telekom care se ocupă cu o reţea radio pentru serviciile de urgenţă

 Guvernul va cumpăra o unitate a Magyar Telekom care se ocupă cu o reţea radio pentru serviciile de urgenţă

Autor: Bogdan Cojocaru

30.08.2012, 00:03 543

Magyar Telekom, cel mai mare furnizor de servicii de telecom din Ungaria, deţi­nut de grupul german Deutsche Telekom, a anun­ţat că va vinde curând guvernului pentru aproape 20 miliarde forinţi (70,6 milioane euro) operatorul unei reţele profe­sionale de radio folosită mai ales de serviciile de urgenţă.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban continuă astfel seria achi­ziţiilor strategice pentru economia ungară care include, printre altele, cum­părarea unei divizii a grupului de utilităţi E.ON, tot din Germania, prin care Buda­pesta poate controla preţul gazelor naturale importate şi preţul pe termen lung al energiei.

Unitatea Pro-M Zrt, de­ţinută în totalitate de Magyar Telekom (MT), va fi vândută companiei de stat National Infocommunications Service Company. Acordul între cele două părţi a fost deja semnat, iar tranzacţia va fi finalizată la sfârşitul acestei luni, scrie Portfolio.hu.

Magyar Telekom nu a indicat cu ce fonduri va face guvernul achiziţia. Însă pentru răscumpărarea diviziei ungare a E.ON analiştii presupun că Budapesta va utiliza rezervele pe care le are depozitate la banca centrală, aflate la un nivel record. Subsidiara E.ON va intra sub controlul statului foarte curând, a promis Orban. Guvernul a mai folosit această soluţie când a răscumpărat anul trecut o participaţie de 21,1% din producătorul de combustibili MOL de la compania rusă Surgutneftegaz. Atunci, Budapesta a accesat rezervele valutare.

Guvernul ar putea folosi, de asemenea, banii Fondului pentru reforma sistemului de pensii şi reducerea datoriei, care deţine rezerve valutare echivalente cu 200 miliarde forinţi (706 milioane euro). Însă transfor­marea acestor active în lichidităţi ar putea dura mai mult timp.

De ce Orban vrea E.ON Ungaria

Despre achiziţia unităţii E.ON, vice­premierul Tibor Navracsics a spus că s-ar încadra în planurile guvernului de a face din utilităţi o afacere nonprofit. Analiştii consi­deră că Budapesta are în vedere afacerile locale ale E.ON pentru a creşte rolul statului în sectorul energetic.

"E.ON îşi va vinde unităţile de gaze naturale. Este doar o chestiune de timp", a afirmat Jozsef Miro, analist la Erste.

Ungaria are un rol major în transportul gazelor naturale datorită poziţionării în chiar centrul Europei. Con­sumul de gaze al acestei ţări este acoperit în proporţie de 80% de importuri, mai ales din Rusia.

Guvernul lui Orban a înrăutăţit con­diţiile în care E.ON îşi desfăşoară afacerile în 2010, când a îngheţat preţul gazelor naturale pentru majoritatea gospodăriilor.

Preţul gazelor naturale a fost întot­deauna o problemă politică importantă în Un­garia, care are încheiat cu Rusia un contract de achiziţie de gaze naturale pe termen lung ce expiră în 2015. Cu un an mai devreme, în 2014, în Ungaria vor avea loc alegeri parlamentare.

Ce este Pro-M
Pro-M a fost înfiinţată de MT şi T-Mobile Ungaria în 2005 pentru a construi şi opera o reţea unificată digitală de radio. Sis­temul de comunicaţii de tipul TETRA (Terrestrial Trunked Radio) acoperă arii geo­grafice mari cu un număr mic de staţii de bază. De aceea el este utilizat mai ales de ser­viciile de urgenţă, precum forţele de poliţie, pompierii şi ambulanţa. National In­fo­communications Service Company ope­rează infrastructura de comunicaţii din sectorul public.

Cu banii pe care-i va primi de la stat, MT îşi va reduce datoria netă, care a crescut de la 295 miliarde forinţi (un miliard euro) la sfârşitul lunii iunie 2011 la 324,2 miliarde forinţi (1,14 mld. euro) în al doilea trimestru al acestui an. Grupul a raportat pentru al doilea trimestru un profit net de 10,7 miliarde forinţi (37 milioane euro), dublu comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit Thomson Reuters.



Deutsche Telekom este în defensivă În Europa de Est din cauza crizei greceşti


Deutsche Telekom a preluat în urmă cu patru ani un pachet de acţiuni la compania elenă de telefonie OTE, promiţând investitorilor că operatorul telecom va fi vârful de lance al creşterii în sud-estul Europei pentru a compensa încetinirea vânzărilor în Germania.

Grupul german este acum cel mai mare acţionar al OTE şi deţine de facto controlul asupra companiei.

Ofensiva germană s-a transformat în retragere, în condiţiile în care Grecia este în cel de-al cincilea an de recesiune, iar rata şomajului de aici a ajuns la 23%, iar OTE caută să vândă din active. După vânzarea unui pachet de acţiuni de 20% la compania de telecomunicaţii de stat din Serbia, OTE vrea să găsească cumpărător şi pentru afacerile din Bulgaria. Pentru a ajuta operatorul elen Deutsche Telekom ar putea achiziţiona chiar el unitatea bulgară.

OTE este prezent în România prin Romtelecom, Cosmote România şi Germanos. Romtelecom a înregistrat în primul semestru un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 80,8 milioane euro, în urcare cu 57,2% faţă de valoarea din perioada corespunzătoare a anului trecut, iar veniturile companiei au coborât cu 4,8%, la 316,5 milioane euro. Veniturile Cosmote România au crescut cu 4,4% în primul semestru, la 231,1 milioane euro, iar profitul EBITDA a avansat cu 35,8%, la 55 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis joi de grupul elen OTE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels