Business Internaţional

HSBC are 200 mil. dolari sa atace piata din Rusia

14.03.2008, 17:00 10

HSBC, cea mai mare banca din Europa, a anuntat ca intentioneaza sa investeasca 200 de milioane de dolari (129 de milioane de euro) pentru extinderea pe piata din Rusia, precum si numirea unui nou director executiv pentru operatiunile din zona, scrie Budapest Business Journal.
Noul director executiv pentru operatiunile din Rusia va fi Stuart Lawson, fostul director al Citibank Rusia.
Lawson a declarat ca HSBC nu se grabeste deocamdata sa faca noi achizitii, urmarind o dezvoltare sustinuta pe piata rusa.
"Vor exista banci disponibile, si la momentul oportun, la pretul corect, le vom achizitiona", a declarat el. "Este important sa consolidam operatiunile principale abia dupa ce ne putem indrepta spre noi achizitii", a mai adaugat Lawson. "Cu toate ca nu toate cele peste 1.200 de banci din Rusia ofera servicii complete, ai de unde alege", a incheiat el.
Oficialii bancii au declarat ca intregul capital va fi folosit pentru extinderea tuturor operatiunilor de pe piata rusa. Viitoarele achizitii ale HSBC vor necesita aprobarea din partea bancii centrale a Rusiei, precum si a unor autoritati locale. HSBC este prezenta pe piata din Rusia cu servicii de corporate banking, management al activelor, precum si consultanta financiara catre companii nationale si multinationale din Rusia. In mai anul trecut, banca britanica a primit autorizatie pentru operarea pe piata de retailbanking, HBSC dorind sa consolideze aceasta divizie, a mai adaugat Lawson.
Cu toate ca Rusia inregistreaza una dintre cele mai mari cresteri economice din lume, in continuare piata bancara este slab dezvoltata, creditele de consum si cele ipotecare abia facandu-si aparitia pe piata. Astfel majoritatea bancilor mari internationale se grabesc sa-si fortifice sau sa creeze operatiuni noi pe piata bancara rusa, alaturi de HSBC mai fiind prezente si banci ca Barclays, Societe Generale, Raiffeisen International si Bank Austria Creditanstalt. Lawson a mai declarat ca cea mai grea misiune pentru HSBC va fi penetrarea segmentului de piata al celor cu venituri medii, iar pentru divizia comerciala a bancii, atragerea companiilor mici si mijlocii.
HSBC a inaugurat deja trei noi sucursale in Ecaterinburg, Novosibirsk si St. Petersburg care vor oferi servicii bancare comerciale, in acestea desfasurandu-si activitatea aproximativ 200 de angajati. Lawson l-a inlocuit pe Jon Hartley, care se va ocupa in continuare de operatiunile bancii din Marea Britanie.
"HSBC s-a orientat catre pietele emergente si nu avea cum sa excluda Rusia", a declarat Stephen Green, presedintele bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO