Business Internaţional

IIF: Economia zonei euro a intrat în recesiune

IIF: Economia zonei euro a intrat în recesiune

Autor: Iulian Anghel

24.11.2011, 13:39 1957

Economia zonei euro ar fi intrat în recesiune, susţine Institutul Finanţelor Internaţionale (IIF) care relevă o degradare a conjuncturii zonale mai rapidă decât era prevăzut.

Potrivit unei analize de conjuncrură realizate de IIF, economia a plonjat în "ceea noi vedem a fi o recesiune care nu va face decât să majoreze deficitele bugetare".

"Datele care ne-au parvenit pe al treilea trimestru şi începutul celui de-al patrulea, sunt mai slabe decât era prevăzut", spun economiştii, citând creşterea şomajului în Germania şi încetinirea producţiei industriale în toate ţările din zona euro.

IIF anticipează reculul PIB în zona euro la 2% în ritm anual în trimestrul al patrulea şi primul trimestru al lui 2012. Pe ansamblul anului 2012, proiecţia IIF este o contracţie cu 1% a PIB-ului zonei euro. Institutul întrevede o degradare generală a încrederii consumatorilor, noi măsuri de rigoare bugetară în Italia şi Franţa şi o intensificare a contracţiei statului la periferia zonei euro.

"Slăbiciunea economiei în zona euro are potenţial de a se difuza în restul lumii de-a lungul unei serii de canale. Unul dintre acestea este sectorul bancar."

IIF critică guvernele europene pentru felul în care au gestionat criza datoriilor publice: "Anumite acţiuni agravează problema şi nu o ameliorează."

IFF include aici decizia de ştergere a jumătate din datoria Greacă deţinută de entităţi private, apreciind că această măsură i-a alungat pe investitorii în obligaţiunile ţărilor periferice.

Este criticată şi Italia pentru lentoarea cu care a început reformele structurale.

"Regiunea pare să fie lipsită de o strategie coerentă pentru a asigura o creştere solidă a veniturilor nominale care este esenţială pentru susţinerea datoriei publice. Restul lumii priveşte cu nelinişte zona euro, iar Banca Centrală Europeană este singura instituţie capabilă să adopte măsuri de sprijin realist în săptămânile ce vin".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO