Business Internaţional

Imaginea băncilor centrale ale vecinilor României este pătată de acuzaţii că şi-au pierdut independenţa în faţa politicienilor şi oamenilor de afaceri

Guvernatorul băncii centrale poloneze Marek Belka (stânga) şi şeful băncii Ungariei Gyorgy Matolcsy. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru, Cristian Hostiuc

19.06.2014, 20:40 385

Imaginea băncilor centrale ale veci­ni­lor României este pătată de acu­zaţii că şi-au pierdut indepen­denţa, fie în faţa intereselor guvernului, fie ale oame­nilor de afaceri.

Scandalul din Bulgaria are ca îngre­dien­te abuz de putere, corupţie la nivel înalt, mafie, un asasinat plătit şi anchete jurnalistice. Vice­gu­ver­natorul Băncii Naţio­na­le a Bulgariei (BNB), Ţvetan Gounev, care con­du­ce şi Departamentul de Supra­veghere Bancară, este anchetat de procurori după ce a fost luat la ţintă de presa bulgară.

Procurorii au spus că acţiunea a fost declanşată în urma acuzaţiilor aduse de organizaţia antiguver­na­men­tală Protest Net­work. Ei nu au dat mai mul­te detalii, dar diverşi jur­na­lişti au presupus că dosarul are legătură mogulul media Delyan Peevski, cu acţio­na­rul majoritar al Corporate Commercial Bank (CCB) Ţvetan Vassilev şi cu fosta vedetă TV Nikolai Barekov, acum politi­cian, toţi în colimatorul organizaţiei, scrie Sofia Globe.

Mai multe informaţii au venit printr-o scrisoare anonimă adresată presei al cărei autor susţine că este angajat al băncii centrale şi că Gounev este anchetat pentru abuz în serviciu. De asemenea, sursa a explicat că viceguvernatorul a închis ochii la activitatea unei „bănci care a fost în ultimele zile în centrul atenţiei“. Autorul notează că atât Gounev, cât şi guvernatorul Ivan Iskrov „au pus presiune“ pe departamentul de supraveghere al instituţiei să nu controleze cu stricteţe afacerile acestei bănci şi că ofi­cialii sunt „de ani de zile dependenţi finan­ciar de această bancă“.

 

Bani peste măsura permisă pentru cei privilegiaţi

Jurnaliştii consideră că scri­soarea se referă la CCB, în ale cărei clădiri din Sofia procurorii au des­cins recent. Postul na­ţio­nal de radio a infor­mat, citând surse apro­pia­te si­tuaţiei, că ţinta an­che­tei este acţionarul ma­jo­ritar al CCB Vassilev, des­pre care se spune că a co­man­dat uci­derea lui Delyan Pe­evski, o figură con­trover­sată cu care Vassilev ar fi avut, iniţial, relaţii apropiate de afaceri. Presa susţine de mult timp că CCB emite împrumuturi mai mari decât permite legea companiilor care au legătură cu banca şi că banca centrală ignoră dovezile în acest sens.

„Departamentul de supraveghere al băncii centrale nu aplică cerinţele legale în măsură egală tuturor băncilor comerciale“, se arată şi în scrisoarea citată.

Gounev a fost ales în actuala funcţie în urmă cu doar un an.

Delyan Peevski a fost numit anul trecut de parlament la şefia Agenţiei de Stat pentru Securitatea Natională, ceea ce a stâr­nit un scandal monstru intern şi interna­ţio­nal care a scos în stradă mii de protestatari.

 

Îmi dai ca să-ţi dau

În Polonia, scandalul politic în care sunt implicaţi guvernatorul băncii centrale Marek Belka şi ministrul de interne Bartlomiej Sienkiewicz a explodat după ce poliţia a descins la birourile revistei care a făcut publică o înregistrare audio cu discuţii aparent compromiţătoare de anul trecut între cei doi. Poliţiştii au căutat documentul audio în care Belka îi spune lui Sienkiewicz că ar permite băncii să achiziţioneze obigaţiuni de stat cu condiţia ca ministrul de finanţe de atunci, Jacek Rostowski, să fie demis. Banca centrală a confirmat autenticitatea înregistrării şi identitatea personajelor, scrie The Wall Street Journal.

Sienkiewicz a recunoscut public că s-a întâlnit cu Belka şi a avertizat că-i va căuta pe cei care au interceptat discuţi­ile. Eveni­men­tele de după întâlnire urmează în mare scenariul discutat de oficiali.

Rostowski a fost demis după câteva luni. Guvernul a aprobat marţi o lege care, dacă va fi adoptată de parlament, va permite băncii centrale să achiziţioneze obligaţiuni suverane într-o cantitate mai mare decât permite legea actuală.

Constituţia poloneză interzice ca banca centrală să finanţeze deficitul guverna­men­tal, însă Belka susţine că instituţia sa poate cum­păra obligaţiuni de la alte instituţii de stat pentru a ocoli obstacolul.

Publicarea înregistrării a provocat cel mai grav scandal politic din Polonia înce­pând cu 2007, când actualul partid de gu­vernare a câştigat primul mandat.

Polonia este singura economie din UE care nu a intrat în recesiune din cauza crizei econo­mice mondiale şi a celei din zona euro, dar anul trecut creşterea a încetinit până aproape de stagnare, iar popularitatea pre­mie­rul Donald Tusk a scăzut. O rece­siune ar fi făcut probabil opotiţia mai pu­ternică şi ar fi adus-o pe o poziţie mai solidă pentru ale­gerile din 2015. Tusk îşi apără ministrul.

În înregistrare Belka foloseşte cuvinte insultătoare la adresa Consiliului de Politică Monetară al băncii centrale, pe care îl prezidează, iar în alta prezintă planuri despre cum poate fi ocolită puterea lor membrilor consiliului, ceea ce va complica probabil relaţia guvernatorului cu cei care decid politica monetară a băncii.

 

Banca centrală gravitează în jurul planetei Orban

Cât despre banca centrală a Ungariei, manevrele pe care guvernul le face la conducerea instituţiei sunt de mai mult timp în colimatorul Băncii Centrale Europene. La începutul acestui an BCE a atras atenţia guvernului de la Budapesta că trebuie să respecte independenţa băncii centrale şi că nu-i poate ameninţa cu demiterea pe membrii consiliului de politică monetară pentru că au întârziat cu publicarea declaraţiei de avere, notează agenţia Thomson Reuters. Regulile UE prevăd că oficialii băncilor centrale pot fi suspendaţi sau demişi doar dacă nu-şi pot îndeplini sarcinile sau sunt vinovaţi de încălcări grave ale legii. De asemenea, BCE a atras atenţie că modificările frecvente ale legii băncii centrale subminează stabilitatea instituţiei şi a cerut întărirea legislaţiei care împiedică banca centrală să finanţeze guvernul.

Consiliul de politică monetară este deja alcătuit în întregime din susţinători ai premierului Orban sau ai partidului de guvernământ Fidesz. De altfel chiar la şefia băncii centrale Orban l-a ales pe fostul său ministru al economiei, Gyorgy Matolcsy, arhitectul politicilor neortodoxe ale guvernului, în locul unui personaj cu care a intrat de multe ori în conflict. Orban l-a descris pe Matolcsy ca fiind mâna lui dreaptă.

Ca şef al băncii centrale, Matolcsy s-a făcut remarcat prin reducerea agresivă a dobânzilor, chiar şi după ce forintul s-a depreciat la cote record. Dâbânzile mici şi forintul slab ajută exportatorii, ceea ce se vede în creşterea economică, promovată ca un succes al politicilor lui Orban, dar îi împovărează şi mai mult pe cei cu datorii în monedă străină. Guvernul încearcă să reducă povara acestora forţând băncile să suporte pierderi.Guvernatorul băncii centrale poloneze Marek Belka (stânga) şi şeful băncii Ungariei Gyorgy Matolcsy acoperă slăbiciunile din politicile celor aflaţi la guvernare.

Economia poloneză a ajuns aproape de stagnare, iar cea ungară creşte mulţumită unor vitamine neconvenţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO