Business Internaţional

Imprumuturile FMI nu inseamna bani fara conditii

10.11.2008, 16:18 22

"Criza actuala incepe sa semene cu cea din Asia, numai ca acum Ungaria joaca rolul Thailandei", a declarat Desmond Lachman, fost economist la Fondul Monetar Interntional.

In timpul dezastrului financiar din Asia din anii 1997-1998, colapsul monedei nationale thailandeze - baht-ul - a starnit o panica ce a condus la devalorizarea celorlalte monede din regiune si a raspandit criza prin guverne, banci si companii. Atunci, pe fondul unor conditiilor dure in care acorda imprumuturi tarilor prinse la ananghie, FMI si-a creat un renume nefavorabil in Asia, care inca mai persista, scrie Financial Times.
Acum se face apel din nou la FMI, care va imprumuta mai multe tari pentru a-si salva sistemele bancare. Pe langa Islanda, Ungaria si Ucraina, care au incheiat deja un acord cu FMI, si Pakistanul si statele balcanice vor urma la rand. FMI vrea sa arate ca este cel mai potrivit in acest scop, intrucat a acumulat experienta in timpul crizei din Asia. Pe de alta parte, cresterea rapida a dobanzilor din Islanda din ordinul FMI demonstreaza ca si in prezent institutia nu acorda imprumuturi fara sa impuna conditii stricte.
"Aceste conditii nu intentioneaza sa-l afecteze pe cel care primeste imprumutul, insa trebuie sa existe certitudinea ca FMI va fi rasplatit", a declarat Raghuram Rajan, fost economist- sef la FMI.
Intrucat banii proveniti de la FMI sunt folositi pentru recapitalizarea sistemelor bancare, este de asteptat ca bancile sa foloseasca lichiditatile in asa fel incat sa devina profitabile. Acest lucru explica pretentia pe care o are FMI fata de Ucraina, de adoptare a unei noi legislatii in schimbul imprumutului de 16,5 mld. dolari.
Cand vine vorba de conditiile impuse, FMI va face o distinctie clara intre statele cu mari probleme si cele relativ nevinovate. Lipsa de incredere la nivel global afecteaza state precum Brazilia, al carei management macroeconomic a fost mult timp considerat exemplar.
In practica poate fi dificil sa se faca distinctia intre crizele de lichiditati pe termen scurt si problemele mari de solvabilitate. Insa actuala volatilitate financiara care afecteaza Brazilia, in ciuda anilor in care guvernul a construit rezerve masive in moneda straina prin intermediul unei politici fiscale conservatoare, pare mai mult o problema de lichiditati.
Este posibil ca FMI sa autorizeze imprumuturile pentru cateva state relativ stabile, in scurt timp si cu putine conditii impuse.
Guvernul din Pakistan are probleme grave de solvabilitate, iar cel al Islandei incearca sa protejeze un sistem bancar puternic afectat, prin intermendiul garantiilor in monede straine. Este probabil ca aceste state sa se confrunte cu restrictiile financiare ale FMI si cu cresterile ratelor de referinta, pentru a imbunatati platile guvernamentale si pentru a atrage investitorii straini.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO