Business Internaţional

In ciuda problemelor economice, producatorii auto din Europa au vanzari record

In ciuda problemelor economice, producatorii auto din Europa au vanzari record

VW a vandut 1,6 milioane de unitati in primul trimestru

25.04.2008, 19:40 19

Producatorul auto german Volkswagen a inregistrat o crestere a profitului pentru primul trimestru de peste 25% datorata in principal vanzarilor mari, scrie The New York Times.
Profitul Volkswagen, cel mai mare producator auto din Europa dupa vanzari, a urcat in primele trei luni ale acestui an la 929 de milioane de euro
(1,5 miliarde de dolari), comparativ cu nivelul de 740 de milioane de euro (1,1 miliarde de dolari), atins in aceasi perioada a anului trecut. Profitul operational al companiei germane a crescut cu 21%, pana la 1,3 miliarde de euro (2 miliarde de dolari).
Vanzarile VW au inregistrat in primul trimestru o crestere de 1,4%, atingand astfel nivelul de 27 mld. euro (43,01 mld. dolari).
Numarul de masini vandute de producatorul german a crescut fata de anul trecut cu 6,9%, fiind comercializate 1,6 milioane de unitati. In 2007 Volkswagen a vandut 6,2 milioane de unitati, in crestere cu 4% fata de 2006.
Peugeot Citroen, cel de-al doilea producator auto din Europa, a anuntat o majorare a veniturilor pentru primul trimestru de 2,3% pe fondul cresterii vanzarilor din Rusia si America Latina. Vanzarile producatorul auto francez au urcat la 15,2 mld. euro (24,1 mld. dolari), in primele trei luni ale acestui an fiind comercializate aproximativ 809.700 de unitati. In Rusia, grupul francez a inregistrat o crestere a vanzarilor de 30% comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, numarul de masini comercializate pe piata rusa atingand nivelul de 9.900 de unitati.
In Brazilia si Argentina, Peugeot Citro?n a comercializat 59.000 de unitati, ceea ce reprezinta o crestere de 36%, comparativ cu primul trimestru al lui 2007. Cu toate acestea, vanzarile producatorului francez din Europa au scazut cu 0,9%, fiind comercializate 591.000 de unitati.
In cea de-a doua jumatate a lui 2007, Peugeot a inregistrat un profit de 393 mil. euro (618,7 mil. dolari), dupa ce in 2006, grupul francez raporta pierderi de 127 mil. euro.
In acelasi timp, pe piata americana lupta pentru suprematie dintre GM si Toyota se ascute. General Motors, cel mai mare producator auto din Statele Unite, a raportat o scadere a vanzarilor pentru primul trimestru, pe fondul incetinirii economiei americane, ceea ce a permis companiei auto japoneze Toyota sa ocupe prima pozitie in topul vanzarilor pe piata americana la inceputul acestui an.
GM a inregistrat o scadere a vanzarilor de 1% in primul trimestru, fiind comercializate 2,25 de milioane de unitati, comparativ cu vanzarile Toyota care au urcat cu 2,7%, producatorul japonez reusind sa comercializeze pe piata din Statele Unite 2,41 de milioane de unitati.
Aceasi situatie s-a inregistrat si anul trecut, cand Toyota a devansat GM la inceputul anului, insa spre sfarsitul lui 2007 producatorul american a reusit sa comercializeze cu 3.100 de unitati mai mult ca Toyota.
In acest an insa GM are putea intampina dificultati in a devansa compania japoneza, cresterea preturilor la petrol reducand drastic cererea de masini pe piata americana.
Pretul petrolului cu livrare in iunie a atins nivelul de 117 dolari pe baril, in timp ce pretul carburantilor din Statele Unite a depasit pragul de 3,5 dolari pentru un galon (3,78 litri).
Cu toate acestea conducerea companiei a declarat ca doreste mai degraba sa readuca compania pe profit decat sa concureze cu Toyota pentru pozitia de lider pe piata auto internationala. In ultimii doi ani GM a inregistrat pierderi mai mari de 50 de miliarde de dolari (31,7 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO