Business Internaţional

„In trei ani in locul Greciei vor fi SUA sau Marea Britanie”

„In trei ani in locul Greciei vor fi SUA sau Marea Britanie”
19.05.2010, 23:06 17

Statele Unite ar putea fi una dintre urmatoarele victime alespeculatorilor de pe pietele de obligatiuni, alaturi de Japonia siMarea Britanie, fiind posibil sa urmeze o a doua etapa a crizeifinanciare, potrivit lui Nouriel Roubini, profesor la Universitateadin New York. Roubini, numit si Dr. Doom, a fost cel care aprevazut cu doi ani inainte criza financiara ce a izbucnit in2008.

"Vigilentii de pe pietele de obligatiuni au luat deja in vizorGrecia, Spania, Portugalia, Irlanda si Islanda, si in curand arputea veni randul Statelor Unite, Marii Britanii si Japoniei, dacaaceste state continua sa anunte deficite generoase", a declaratRoubini in timpul unui eveniment la London School of Economics."Exista posibilitatea ca in urmatorii trei ani acestia sa spunadespre situatia din SUA ca nu este sustenabila."

Criza actuala s-ar putea metamorfoza

Moneda euro a atins minimul ultimilor patru ani in raport cudolarul american, pe fondul temerilor ca statele care au cele maimari deficite bugetare vor trebui sa lupte pentru a indeplinimasurile de austeritate impuse de Uniunea Europeana. Roubini a spusin timp ce se adresa unei sali pline de studenti, care ulterior aufacut coada pentru a-l intalni, ca povara datoriei publice adevenit mai apasatoare dupa criza bancara din 2008, iar in prezentar putea conduce la metamorfozarea crizei.

"In prezent exista o serie de tari unde se utilizeaza datoriapublica pentru a se plusa la capitolul investitii, in conditiile incare deficitele bugetare in unele state depasesc 10%" din ProdusulIntern Brut. "Istoria sugereaza ca este posibil ca actuala criza sanu se fi incheiat. S-a incheiat primul stadiu si exista riscul sane trezim victimele celui de-al doilea."

Statele Unite au anuntat in aprilie cel mai mare deficit dinistorie aferent acestei luni, astfel cheltuielile bugetare audepasit veniturile cu 82,7 mld. dolari. Datoria publica esteasteptata sa ajunga pana in 2020 la 90% din Produsul InternBrut.

Roubini, care spunea in 2006 ca o criza financiara esteiminenta, a spus ca seria de deficite bugetare record ar puteacontinua, in conditiile in care in Congres s-a ajuns la un punctmort, deoarece republicanii blocheaza majorarile de taxe, iardemocratii refuza sa reduca cheltuielile. "In multe economiiavansate, vointa politica de a actiona corect este blocata", a spusel.

Vine randul economiilor dezvoltate

In Japonia, datoria publica a ajuns aproape de 200% din PIB, deaceea guvernul instalat de doar opt luni a initiat un program dereducere a cheltuielilor.

Nici Marea Britanie nu sta bine, anuntand unul dintre cele maimari deficite bugetare din Uniunea Europeana, 11,5%, superior celuidin Japonia (8,6%) si celui din SUA (9,9%). Datoria publica este decirca 68% din PIB, insa este asteptata sa creasca.

Roubini a reiterat ca zona euro ar putea sa se destrame dincauza crizei bugetare din Grecia.

"Chiar si astazi exista riscul ca uniunea monetara sa sedestrame, la fel ca si zona euro", a spus Roubini. "O recesiune inW in zona euro" nu este "exclusa, daca este sa analizam ce seintampla".

El a mai declarat recent ca actuala criza care "sugruma" zonaeuro nu este aproape de sfarsit, deoarece Grecia ramane "varfulicebergului".

Programul salvator al Uniunii Europene in valoare de 750 demiliarde de euro, menit sa nu permita contagierea altor state dupacriza din Grecia, nu a calmat pietele. Mai mult, persista incaintrebarile daca guvernele sunt suficient de puternice pentru aimplementa masurile de austeritate necesare, a spus Roubini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO