Business Internaţional

În Turcia sindicatele încep să se alăture manifestanţilor pe care premierul Erdogan îi asociază cu terorismul

AFP/Mediafax Foto

Tayyip Erdogan, premierul Turciei: „Protestul este organizat de elemente extremiste. Nu vom ceda nimic celor care sunt mână în mână cu terorismul“

Autor: Bogdan Cojocaru

04.06.2013, 22:01 579

Demonstraţiile antiguverna­men­tale din Turcia au luat amploare după ce o uniune sindicală cu 240.000 de membri a intrat ieri într-o grevă de avertisment de două zile în semn de protest faţă de violenţa cu care poliţia răspunde manifestanţilor, asociaţi de premierul Erdogan cu „terorismul“.

Confederaţia Sindicală a Mun­citorilor Publici, cu orientare politică de stânga, a început ieri o grevă „de avertisment“ de două zile contra durităţii exagerate cu care poliţia a răspuns demonstraţiilor, scrie agenţia Thomson Reuters.

Greva afectează şcoli, universităţi şi alte instituţii de stat. Pe pagina de internet a uniunii sindicale stă scris: „Teroarea de stat cu care s-a răspuns unor proteste pe de-a-ntregul paşnice continuă într-un mod care ameninţă siguranţa populaţiei“.

Ceea ce a început vineri ca o demonstraţie paşnică împotriva distru­gerii unui parc din Istanbul s-a trans­format într-o mişcare de protest cu ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi şi care a atins mai multe zeci de oraşe din Turcia. Mulţimea a fost atacată de poliţişti cu gaze lacrimogene şi sprayuri cu piper, iar uneori forţele de ordine au lansat proiectile cu gaze din elicopter direct în protestatari.

Bilanţul oficial al protestelor cifrează la doi numărul morţilor. Un protestatar de 22 de ani, membru al unui partid de tineret, a fost împuşcat mortal luni la o adunare în oraşul Antakya, de lângă graniţa cu Siria, dar nu este clar cine a deschis focul. Un alt tânăr a murit duminică la Istanbul după ce un taxi a intrat în mulţime.

 

Guvernul şi-a cerut scuze celor cu înclinaţii ecologiste

Guvernul şi-a cerut scuze persoa­nelor rănite în ciocniri şi a învinovăţit poliţia pentru provocarea primelor încăierări, din Istanbul, notează Sky News.

„Îmi cer scuze celor care au suferit violenţe din cauza sensibilităţii pe care o au pentru mediul înconjurător“, a declarat vicepremierul Bulent Arinc. El a asigurat că guvernul „respectă şi este sensibil la diferitele stiluri de viaţă“ şi i-a îndemnat pe protestatari să pună capăt demonstraţiilor. Erdogan a admis deja că au fost făcute unele greşeli, iar răspunsul poliţiei a fost câteodată extrem. Dar, aşa cum a recunoscut şi premierul, protestele depăşesc sfera ecologiei şi ating subiecte precum libertatea de exprimare şi „tirania“ lui Erdogan.

Într-un răspuns sfidător la cele mai ample proteste din ultimii ani din Turcia, Erdogan a spus că demonstranţii „sunt mână în mână cu terorismul“ înainte de a pleca luni într-o vizită în Africa de Nord.

Noaptea de luni spre marţi a venit cu noi proteste şi baricade din moloz în Istanbul. „Orice s-ar întâmpla, nu există cale de întoarcere“, scandau grupuri de stânga care cereau demisia lui Erdogan.

Premierul pune vina manifestaţiilor pe seama partidelor de opoziţie, care nu au acceptat niciodată succesul în alegeri al partidului său, care îşi are rădăcinile în formaţiuni islamiste interzise în trecut, dar care acum este împachetat într-un ambalaj naţionalist. Partidul a câştigat trei alegeri consecutive, iar sub conducerea lui Erdogan Turcia a devenit economia cu cea mai rapidă creştere din Europa.

Premierul insistă că manifestaţiile nu sunt o „primăvară turcească“, de genul primăverii arabe din 2011 în urma căreia au căzut mai multe guverne din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

„Aceia din media străină care vorbesc despre «primăvara turcească» trebuie să ştie că trecem deja printr-o «primăvară turcească», în care deja trăim. Aceia care vor s-o transforme într-o iarnă nu vor reuşi“, a spus Erdogan.

De când a venit în funcţia de premier, în 2002, Erdogan a limitat puterea armatei, care a înlăturat patru guvene în cea de-a doua jumătate a secolului XX. Câteva sute de ofiţeri de armată, jurnalişti şi intelectuali au fost condamnaţi la închisoare după ce au fost acuzaţi că vor să înlăture guvernul lui Erdogan. În oraşul în care Erdogan a fost întemniţat în anii ’90 pentru promovarea islamismului prin recitarea unui poem, un muzician a fost închis recent pentru blasfemie printr-un mesaj postat pe o reţea de socializare.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO