Business Internaţional

În Ungaria nu doar băncile vor fi suprataxate, ci şi companiile din energie şi telecomunicaţii

23.07.2010, 00:00 18

În căutarea de noi surse de venit, guvernul de la Budapesta iaîn considerare suprataxarea nu numai a sectorului bancar, ci şi acelui energetic şi de telecomunicaţii, conform ziarului maghiarNepszabadag. Pentru aceste două sectoare, taxa suplimentară se vaaplica din 2011.

Cabinetul condus de premierul Viktor Orban trebuie să ducă anulviitor deficitul bugetar la 3% şi caută noi surse de venit, încondiţiile în care exclude din start luarea de noi măsuri deausteritate.

Diferenţele de viziune privind metodele prin care deficitul vafi dus în limitele cerute au făcut ca delegaţiile FMI şi UE săplece din Ungaria la sfârşitul săptămânii trecute şi să suspendecreditul de urgenţă de 20 de miliarde de euro acordat în toamna lui2008. Ungaria, care nu a mai accesat tranşele acestui împrumut deluni bune, mai avea la dispoziţie 5,5 miliarde de euro.

Legat de suprataxa din sistemul bancar, FMI ar fi de acord cuideea, dar a fost nemulţumit de mărimea acesteia. Aceasta a foststabilită la 0,45% din activele totale ale băncilor. Valoarea estenet superioară celei de 0,15% din activele nete stabilită în SUAsau de 0,07% din active în Marea Britanie. Prin intermediul acesteitaxe, guvernul speră să strângă 200 de miliarde de forinţi (710mil. euro) anul acesta.

Relaţiile dintre Budapesta şi creditorii săi internaţionali s-aumai răcit şi din cauză că guvernul vrea ca ţinta de deficit pentru2011 să rămână la 3%, ci nu să fie redusă până la 2,8% din PIB,valoare stabilită de executivul anterior.

După o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, ViktorOrban şi-a apărat poziţia spunând că nu are rost să discute cu FMIdespre planurile pe termen lung ale Ungariei pentru că acordul cuinstituţia de la Washington expiră peste câteva luni, în octombrie.Orban a adăugat că ţara sa va trebui să ajungă la un acord cuUniunea Europeană cu privire la ţintele de deficit, ci nu cuFMI.

Angela Merkel i-a transmis omologului ungar că "criteriile de laMaastricht (deficit bugetar de 3% din PIB şi datorii publice de 60%din PIB n. red.) trebuie respectate de toate statele membre ale UE,inclusiv Ungaria."

Drept răspuns, Orban i-a spus cancelarului că ţara sa a fost uncampion al consolidării fiscale în ultimii ani. Declaraţiapremierului ungar are acoperire în fapte pentru că ţara sa şi-aredus deficitul bugetar de la 9,3% din PIB în 2006 la 4% în 2009."Cred că Ungaria a luat măsuri energice în ultimii ani pentru a-şireduce deficitul bugetar", a spus şi Merkel.

Un ton similar cu cel al Germaniei a fost adoptat zilele trecuteşi de oficialii de la Bruxelles, şeful Comisiei Europene JoseManuel Barroso declarând că fiecare membru al UE, nu doar Ungaria,trebuie să continue consolidarea fiscală, îndeplinirea ţintelor dedeficit şi aplicarea reformelor structurale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO