Business Internaţional

Inainte de plecare, Alan Greenspan ofera investitorilor un nou puzzle

05.01.2006, 17:49 13

Fed se apropie de sfarsitul seriei de majorari de dobanda, semnaland in acelasi timp intrarea intr-o noua perioada de nesiguranta.

Stenograma intrunirii din 13 decembrie a bancii centrale americane continua sa dea de gandit investitorilor cu privire la viitorii pasi pe care aceasta ii va face cu privire la ratele dobanzii. Astfel, Fed declara ca "avand in vedere datele pe care le avem, numarul majorarilor aditionale de rate nu va fi probabil mare", aratand ca aceasta este opinia "majoritatii membrilor" Federal Open Market Committee, organismul care stabileste ratele, scrie cotidianul The New York Times.

Aceasta declaratie a determinat o crestere pronuntata a preturilor actiunilor pe Wall Street. Majoritatea indicilor au avansat cu mai mult de un punct procentual, indicele Dow Jones adaugand 1,2 puncte procentuale, cea mai semnificativa crestere de o zi din decurs de o luna.

Stenograma sugereaza in acelasi timp ca investitorii s-au grabit sa interpreteze declaratiile Fed in sensul unei stopari imediate a seriei de majorari de rate.

Luand in considerare faptul ca in prezent rata de referinta a dobanzii se situeaza la un nivel de 4,25%, de patru ori valoarea inregistrata cu numai 18 luni in urma, este evident faptul ca oficialii Fed se apropie de o pauza. Investitorii sustin ca rata va creste pana la 4,5% la urmatoarea intrunire de pe 31 ianuarie, majorarile ulterioare fiind nesemnificative.

Timp de peste doi ani, banca centrala americana a oferit investitorilor semnale explicite cu privire la urmatoarele decizii legate de rate, aceasta incercand sa impinga treptat in sus ratele dobanzii de la nivelurile scazute inregistrate la inceputul anului 2004. Membrii comitetului bancii au aratat insa in mod clar ca sunt din ce in ce mai nesiguri in ceea ce priveste cursul viitor al economiei, cat si cu privire la cel mai potrivit mod de a-si comunica intentiile.

"Au existat pareri divergente cu privire la numarul necesar de majorari de rate pe viitor", se arata in stenograma. "Membrii au fost de parere ca perspectivele legate de strategia viitoare devin din ce in ce mai nesigure si ca viitoarele decizii vor depinde intr-o mai mare masura de implicatiile datelor economice pe care le vom avea".

Ambiguitatea declaratiilor il surprinde pe Peter Kretzmer, senior economist in cadrul Bank of America. "Pietele chiar au crezut ca seria majorarilor se apropie de sfarsit, insa de fapt oficialii bancii au subliniat in acelasi timp ca exista nesiguranta. Ceea ce au vrut acestia sa scoata in evidenta de fapt este ca deciziile viitoare vor depinde de datele economice", a declarat Kretzmer.

Sumarul discutiilor purtate luna trecuta ofera informatii pretioase legate de ceea ce se intampla in cadrul Fed in contextul in care banca se pregateste pentru un nou presedinte, Ben S. Bernanke.

Astfel, este confirmat faptul ca oficialii Fed sunt mai putin ingrijorati in legatura cu presiunile inflationiste desi se asteapta ca preturile ridicate la energie sa continue sa majoreze inflatia pentru un timp. Acestia au remarcat de asemenea o crestere moderata a costurilor legate de sectorul muncii in ciuda robustei cresteri economice, fiind in acelasi timp linistiti de faptul ca majorarea preturilor la petrol a avut un impact limitat asupra preturilor la consum.

Totusi, oficialii au indicat faptul ca au pareri impartite cu privire la momentul in care ar trebui sa inceteze majorarile, avertizand ca deciziile viitoare vor depinde de datele economice. De asemenea, oficialii au avertizat ca ar putea inceta sa ofere semnale legate de viitoarele decizii ale bancii.

Multi analisti sunt de acord ca Fed intra intr-o noua perioada de nesiguranta. "Este clar ca parerile membrilor comitetului sunt divergente si cred ca disponibilitatea acestora de a ghida asteptarile pietei este astfel redusa", arata Robert DiClemente, economist in cadrul Citigroup. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels