Business Internaţional

Înapoi la relaxare: investitorii aşteaptă un nou val de bani ieftini, iar băncile centrale din economiile emergente au început deja să taie dobânzile

Înapoi la relaxare: investitorii aşteaptă un nou val...

Autor: Catalina Apostoiu

17.06.2019, 22:45 209

Dobânzile şi-au atins vârful de creştere. Aceasta este concluzia la care ajung investitorii în condiţiile în care banca centrală americană şi cele din Japonia şi zona euro se pregătesc de reuniuni cruciale în această săptămână pe fondul semnalelor că va urma o nouă perioadă de relaxare a politicilor monetare, scrie Bloomberg.

„Suntem cu toţii îngrijoraţi în legătură cu încetinirea economiei“, arată Tony Crescenzi, strateg Pimco. „Ne aşteptăm ca dobânzile să se menţină scăzute în următorii cel puţin cinci ani.“

Ceea ce Pimco a numit „noul normal“ este reflectat în calculele economiştilor JPMorgan Chase. Media dobânzilor la nivel mondial calculată de aceştia a atins un vârf de 2,82% în februarie. Aceştia o văd scăzând la 2,5% în decembrie. Ţări ca Rusia, India, Chile şi Australia se numără printre cele care şi-au relaxat deja politica monetară.

Băncile centrale ale pieţelor emergente din întreaga lume îşi reduc dobânzile, Rusia fiind ultima dintre acestea, în condiţiile în care aşteptările privind relaxarea politicii SUA oferă acestora spaţiu să-şi stimuleze economiile, scrie The Wall Street Journal.

Banca Rusiei a invocat reorientarea recentă a Fed către o politică mai relaxată în decizia de a-şi reduce dobânda-cheie cu un sfert de punct procentual, la 7,5%. Aceasta a anunţat că alte două reduceri ar putea fi operate în acest an.

Egiptul, Indonezia, Mexicul şi Coreea de Sud ar putea urma în scurt timp exemplul băncii centrale a Rusiei, spun analiştii.

În spatele acestei inversări a direcţiei politicii monetare se află intensificarea conflictelor comerciale, cererea în scădere şi inflaţia modestă. Economistul Bloomberg Dan Hanson se aşteaptă acum ca creşterea economiei mondiale să se situeze la 2,6% în T2, faţă de 4,7% la începutul anului trecut. Trenduri structural ca datoriile în creştere şi îmbătrânirea populaţiilor vor menţine de asemenea sub presiune costurile de finanţare.

Întrebările cheie pentru bancherii centrali sunt când vor începe tăierile de dobânzi şi cât de profunde pot fi acestea în condiţiile în care aceştia încearcă din nou să salveze economiile, dar cu muniţie mai puţină decât în trecut şi guvernele preocupate de conflicte comerciale şi puţin dispuse să-şi pună la bătaie bugetele.

Investitorii se aşteaptă ca Fed-ul să dea dovadă de disponibilitatea de a-şi reduce dobânda-cheie în lunile următoare. Cel puţin banca centrală americană a creat spaţiu pentru noi stimulente majorând dobânzile în ultimii ani, ceea ce nu se poate spune în cazul BCE şi băncii centrale a Japoniei, ale căror dobânzi rămân în teritoriu negativ.

Alte bănci centrale care se vor reuni în această săptămână sunt cele ale Marii Britanii, Braziliei, Indoneziei şi Filipine. Interesant, banca centrală a Norvegiei şi-ar putea majora dobânzile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO