Business Internaţional

Inca o saptamana de scadere pentru bursele europene

16.11.2008, 18:21 14

Bursele europene au scazut pentru a doua saptamana consecutiv, dupa ce economia Germaniei s-a contractat mai mult decat estimasera economistii, Statele Unite au schimbat destinatia pachetului financiar ce urma sa cumpere active ipotecare neperformante de la banci, atentia indreptandu-se acum spre consumatori, si dupa ce pretul in declin al petrolului a trimis actiunile companiilor energetice in jos, scrie Bloomberg.

Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 6,3% in ultima saptamana, pentru ca valoarea deprecierii sale din ultimele doua saptamani sa ajunga la 7,4%, iar cea anuala, pana in prezent, la 44%.
Indicii nationali de referinta nu au avut nici ei o evolutie distincta saptamana aceasta, toate cele 18 piete vest-europene cu exceptia Islandei pierzand teren. Indicele german DAX s-a depreciat cu 4,6%, cel francez CAC 40 a pierdut 5,1%, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a scazut cu 3%.
Metro, cel mai important retailer german, a inregistrat o scadere a pretului actiunilor cu 14% pe fondul celei mai abrupte contractari ale Produsului Intern Brut al statului din ultimii 12 ani.
Un indice ce urmareste evolutia actiunilor bancilor europene a coborat cu 14% dupa ce Trezoreria americana a schimbat modul in care vor fi cheltuite o parte din cele 700 de miliarde de dolari din planul financiar facut public in urma cu opt saptamani.
Banca italiana Intesa Sanpaolo a pierdut 20% dupa ce a anulat plata anuala a dividendelor.
Pretul actiunilor Swiss Life s-a depreciat cu 31% dupa ce compania a oprit o recumparare a propriilor actiuni.
BP, cea de-a doua companie petroliera europeana, a pierdut 5,2% pe fondul scaderii pretului petrolului.
"Nu exista motive pentru ca cineva sa isi asume riscuri in prezent", a spus Steen Jakobsen, director investitional la Saxo Bank. "Avem nevoie ca economia mondiala sa se intregeasca dupa ce a fost afectata de criza".
"Exista potential pentru un dezastru" economic, a declarat Roger Niightingale, strateg global la Pointon York. El a marturisit ca prefera obligatiuni guvernamentale pe termen lung in locul actiunilor.
Economia germana, cea mai mare a Europei, s-a contractat fata de cel de-al doilea trimestru cu o valoare ajustata sezonier de 0,5%, mai mult decat previzionasera economistii, dupa o alta pierdere de 0,4% in precedentele trei luni, conform datelor Biroului National de Statistica din Wiesbaden.
Actiunile bancilor au pierdut saptamana trecuta cel mai mult dintre cei 19 subindici pe industrii ce compun Stoxx 600.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO