Business Internaţional

Inca un an slab pentru cele mai mari economii europene

16.02.2010, 23:07 16

Economia zonei euro va avansa anul acesta cu 1%, mai putin dejumatate din rata de crestere estimata pentru Statele Unite, scrieBBC News.

"Revenirea economica se afla pe calea consolidarii, insacresterea din 2010 va fi fragila si moderata", a spus Jean-ClaudeJuncker, presedinte al grupului ministrilor de finante din zonaeuro.

Economia zonei euro a fost puternic afectata de criza anultrecut, cand s-a contractat cu 4%, cel mai puternic declin de lalansarea monedei unice in 1999.

Desi economiile prinsesera putere in trimestrul trei, inultimele luni ale anului trecut procesul de revenire a incetinit siaproape a stagnat in unele state.

La nivelul zonei euro economia a crescut cu 0,1% in perioadaoctombrie - decembrie, o incetinire fata de ritmul de crestere dincele trei luni anterioare de 0,4%.

Germania, cea mai mare economie europeana, nu a mai reusit sacreasca in ultimele trei luni ale anului trecut, dupa ce intrimestrul doi reusise sa iasa din recesiune. Economia Frantei aavansat cu 0,6% in trimestrul patru, peste asteptarileeconomistilor.

La polul opus, economiile Spaniei si Greciei au ramas inrecesiune, iar cea a Italiei a revenit pe scadere, dupa ce intrimestrul trei crescuse cu 0,6%.

Desi 2010 se anunta dificil, rezultatele economice vor fi maibune decat in 2009.

Daca Europa va avea o crestere economica anemica, Statele Uniteurmeaza sa aiba parte in 2010 de un avans mai mare. Dupa ce avansuldin ultimele trei luni ale lui 2009 a depasit orice asteptari si aatins 5,7%, estimarile pentru anul acesta vizeaza o crestere aProdusului Intern Brut de circa 2,6%, potrivit unui sondaj realizatde Bloomberg. Avansul inregistrat trimestrul trecut reprezinta operformanta a economiei americane dupa al treilea trimestru din2003, potrivit datelor publicate de Departamentul american alcomertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO