Business Internaţional

Incertitudinea şi lipsa creditului evaporă creşterea economiei franceze

Incertitudinea şi lipsa creditului evaporă creşterea economiei franceze

Autor: Ioana Nita

16.05.2012, 00:03 179

Rezistenţa economiei Germane accentuează decalajul pe care prima economie europeană îl are faţă de statele din sud. Economia franceză, a doua ca mărime din UE, merge pe o potecă îngustă, stagnând în primul trimestru, în condiţiile în care consumul intern s-a redus, companiile au oprit investiţiile, iar exporturile au încetinit. În ultimul trimestru al anului trecut PIB-ul a avansat cu doar 0,1%, scrie Thomson Reuters.

Regresul economiei de aproape 2.000 de miliarde de euro schiţează o imagine sumbră pentru 2012 şi sprijină pledoaria preşedintelui francez François Hollande pentru îndepărtarea Europei de austeritate şi încurajarea politicilor de creştere economică.

"Franţa nu este o surpriză plăcută. Consumul a fost slab, iar investiţiile au lipsit", a afirmat Philippe Waechter, analist la Natixis Asset Management. Consumul gospodăriilor, motorul economiei franceze, a urcat uşor, cu 0,2%, în primele trei luni ale anului, în perioada octombrie-decembrie creşterea fiind de 0,1%. Însă investiţiile de capital au scăzut cu 0,8% din cauza accesului dificil al companiilor la finanţare şi a reticenţei acestora de a investi până la alegerile prezidenţiale din aprilie-mai. În primul trimestru creşterea exporturilor a încetinit la 0,3%, iar importurile au avansat cu 0,7% din cauza cererii mai mari pentru produse petroliere rafinate. Schimburile comerciale au avut o contribuţie negativă de 0,1% la PIB.

"Creşterea exporturilor a încetinit probabil din cauza cererii slabe din partea principalilor parteneri comerciali, Italia şi Spania, care absorb aproximativ 15% din exporturi. Între timp, companiile pun investiţiile la păstrare, probabil din cauza incertitudinilor economice şi a înăspririi condiţiilor de creditare ", a explicat Joost Beaumont, analist la ABN Amro. El anticipează că economia va scădea uşor în al doilea trimestru, după care va urma o revenire fragilă, frânată de nevoia de consolidare fiscală şi de slăbiciunile partenerilor din zona euro. Hollande estimează că PIB-ul va creşte cu 0,5% anul acesta şi cu 1,7% anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO