Business Internaţional

Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a crescut puternic - sondaj

Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a crescut puternic - sondaj

Autor: Marius Oncu - Mediafax

20.12.2011, 18:34 472

Încrederea oamenilor de afaceri germani a crescut puternic în decembrie, în timp ce analiştii anticipau un declin, şi a subliniat rezistenţa celei mai mari economii europene în faţa unei crize a datoriilor care a lovit puternic creşterea în restul statelor din zona euro.

Indicele realizat de centrul de cercetare german Ifo, prin consultarea a circa 7.000 de companii, a crescut de la 106,6 puncte în noiembrie la 107,2 puncte în decembrie, cel mai mare avans lunar începând cu luna februarie.

Economiştii consultaţi de Reuters anticipau un declin până la 106,1 puncte. Datele anunţate marţi reprezintă a doua creştere lunară care ia prin surprindere analiştii, după cea din noiembrie.
"Economia germană pare că face faţă cu succes problemelor din Europa de Vest. Sunt semne bune de Crăciun", a declarat, într-un comunicat, preşedintele Ifo, Hans-Werner Sinn.
Un subindice pentru aşteptările companiilor a înregistrat o evoluţie surprinzător de puternică, scrie Reuters, cu un avans de la 97,3 puncte la 98,4 puncte, cel mai mare din iunie anul trecut şi peste aşteptările de 97 de puncte.

Datele surprinzător de solide ale Ifo au completat rezultate ale uni studiu GfK, anunţate marţi, care au arătat o menţinere e moralului consumatorilor, în pofida aşteptărilor pentru scădere.

Cererea internă a ajutat Germania să crească cu 0,5% în trimestrul al treilea, dar moralul investitorilor s-a mai redus, alimentând aşteptări pentru o încetinire puternică la intrarea în noul an.

Aceste temeri au fost subliniate în acestă lună de un sondaj care a arătat că producţia industriei prelucrătoare din Germania a scăzut în decembrie pentru a treia lună consecutiv.

Mulţi economişti se aşteaptă la cel puţin un trimestru de stagnare în Germania, ca urmare a contracţiei cererii la nivel global şi a impactului crizei asupra pieţelor de export din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO