Business Internaţional

Indice bursier comun in Grecia, Turcia si Cipru

23.08.2001, 00:00 31



Bursele de Valori din Grecia, Israel si Cipru poarta discutii in vederea crearii unui indice comun, afiliat la FTSE International, pentru a atrage investitii in regiune, a declarat presedintele bursei de la Nicosia, relateaza Mediafax.

Denumirea preliminara a indicelui - FTSE/Mediterranean (FTSE/MED) - ar putea deveni si cea finala, a declarat Paris Lenas, presedintele pietei bursiere din Cipru.

Oficialii celor trei burse s-au intalnit la inceputul saptamanii la Nicosia, ocazie cu care au convenit sa colaboreze la proiectul de creare a unor indici regionali. O noua reuniune este prevazuta pentru toamna acestui an.

Organismul specializat in calcularea indicilor FTSE International urmeaza sa asigure evaluarea audientei si marketingul indicelui, a indicat Lenas.

"Un indice regional FTSE va fi calculat in acelasi mod ca si ceilalti indici. Astfel, investitorii vor sti ca exista caracteristici comune intre companiile incluse in indice", a mai spus presedintele bursei din Cipru. El a adaugat ca sunt prevazute negocieri si cu alte piete regionale, in vederea participarii acestora la proiect.

Toate cele trei burse, care inregistreaza investitii straine foarte reduse, s-au situat pe o tendinta descendenta in acest an.

ING Barings a indicat saptamana trecuta ca bursa din Tel Aviv a pierdut, din luna ianuarie, 17,1% din valoarea exprimata in dolari si 13,1% din valoarea in moneda nationala, in timp ce piata bursiera din Atena a scazut cu peste 20% in dolari si euro de la inceputul anului.

Bursa din Cipru, cea mai tanara dintre cele trei piete, fiind creata in 1996, a inregistrat o cadere de peste 35% a principalului sau indice din luna ianuarie pana in prezent.

Tendinta de fuziune a pietelor de capital se remarca in prezent in toata lumea. In Uniunea Europeana, s-au reunit in 1998 bursele din Stockholm, Copenhaga si Reykjavic formand NOREX-OTC, in timp ce anul trecut pietele din Paris, Amsterdam si Bruxelles s-au unit in Euronext. In martie, piata extrabursiera Nasdaq din SUA a preluat omoloaga sa din Europa, Easdaq.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels