Business Internaţional

Indicii bursieri europeni, la maxime de cinci ani

06.10.2006, 19:51 24

Asteptarile investitorilor cu privire la o posibila reducere a ratei de referinta la dolar si pretul scazut al petrolului au dus indicii europeni la noi maxime.
Indicii burselor de pe pietele tarilor europene au inregistrat valori neatinse in ultimii cinci ani, in principal pe seama speculatiilor ca banca centrala a SUA, Fed, ar putea sa reduca rata dobanzii de referinta pentru prima data dupa aproape doi ani de zile, scrie Bloomberg.
"Ne asteptam la evolutii ascendente pe toate sectoarele economiei", spune Oliver Stevens, director adjunct de tranzactionare la IG Index din Melbourne. "Investitorii s-ar putea sa se gandeasca curand la cat de mult
si-a incetinit economia SUA cresterea, insa deocamdata se vor axa in special pe stirile pozitive", a adaugat el.
Actiunile British Petroleum au condus cresterile in sectorul energetic, cu un avans de 1,3%, ca urmare a cresterii pretului petrolului la bursa din New York.
Actiunile grupului Renault au urcat de asemenea cu 1,9%, dupa ce constructorul francez de automobile a renuntat la alianta cu General Motors si Nissan.
Actiunile General Motors au pierdut 0,3%, iar cele Nissan au sarit cu 4,3%.
Indicele Dow Jones Stoxx 600, care include 600 de actiuni ale companiilor europene, a avansat cu 0,7%, pana la 345,32 de puncte in cursul zilei de ieri la bursa din Londra, cel mai inalt nivel inregistrat din 2001. Indicele Euro Stoxx 50 a urcat cu aproape 0,8%, acest indice reprezentand un barometru la nivelul statelor din zona euro.
O scadere brusca a pretului petrolului a adus indicii pe maxime de la nivelurile minime atinse in luna iunie.
Indicii bursieri din Statele Unite au urcat cel mai mult miercuri in ultimele sapte saptamani, ca urmare a incetinirii ritmului de crestere in sectorul industrial si de servicii si comentariilor oficialilor Fed, care au intarit asteptarile investitorilor ca aceasta ar putea sa reduca rata dobanzii de referinta in 2007.
Investitorii previzioneaza ca Fed va scadea rata de referinta de la 5,25% la 5% la urmatoarea intalnire de la sfarsitul lui ianuarie anul viitor, asa cum o arata piata la termen.
Infineon, al doilea mare producator european de cipuri, a inregistrat o crestere de 1,2% a actiunilor, pana la 9,65 de euro. Actiunile SAP, cel mai mare producator de soft pentru managementul afacerilor din lume, au avansat cu 2%, pana la 157,74 de euro.
Dupa sectorul de tehnologii, cel energetic a ocupat pozitia a doua in topul actiunilor din componenta indicelui Standard & Poor's 500 care au adus cele mai bune randamente. Pretul barilului de petrol a crescut cu 1,2% miercuri la Bursa din New York si era tranzactionat cu 0,8% mai sus ieri, la un pret de 59,51 dolari.
Actiunile Corus au sarit cu 12% miercuri. Tata Steel ar putea oferi 0,58 de dolari pe actiune pentru achizitionarea celui mai mare producator de otel din Marea Britanie.
Bursele asiatice au inregistrat cresteri ieri, indicele Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific adaugand 1,9% si ajungand pana la un maxim de o luna.
Dow Jones Industrial Average, care arata evolutia actiunilor celor mai puternice 30 de companii listate pe bursa din New York, a urcat marti cu 0,49%, pana la un nou maxim istoric. Evolutia acestuia a fost in principal determinata de scaderea preturilor la carburanti si de semnele ca Fed nu va majora ratele dobanzilor pana la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO