Business Internaţional

Industria metalurgica, generator de someri in Ucraina

17.05.2009, 16:54 692
Putine regiuni din Europa au fost lovite de criza economica globala la fel de dur ca zona industriala din estul Ucrainei, unde isi desfasoara activitatea gigantii din industria metalurgica pentru ale caror produse cererea a disparut aproape complet, iar preturile s-au prabusit, scrie The New York Times.
In regiunea Donetk, cu o populatie de 4,5 milioane de locuitori, aproape 80% din economie este dependenta de industria metalurgica. In ianuarie, cand productia industriala a scazut cu o treime in intreaga Ucraina, in regiunea Donetk declinul a fost de 50% fata de perioada similara din 2008.
Nu este de mirare atunci ca Serghei Ierionim cauta un loc unde sa-si reverse furia si disperarea. Serghei si alte cateva mii de oameni si-au pierdut la inceputul anului locurile de munca in cadrul uzinei Kirov Metallurgicals Factory din orasul Makeevka.
"Daca am avea un lider care sa ne conduca in strada, am merge sa protestam", spune el. "In Makeeva toata lumea este legata de uzina siderurgica. Dintr-o familie, daca nu tatal, atunci fiul lucra acolo", a adaugat el.
In absenta unui lider care sa exprime nemultumirile muncitorilor concediati si a lipsei interesului politicienilor de la Kiev pentru situatia acestora, atentia lor se indreapta spre granitele tarii.
 
"Sa taiem Ucraina in doua"
"Ma uit cu mandrie spre Rusia", spune Ierionim, care si-a petrecut copilaria in Rusia si se numara printre cei 40% dintre locuitorii regiunii Donetk care se considera rusi. "Ar trebui sa taiem Ucraina in doua si sa dam o parte Poloniei si una Rusiei", spune el.
Aceasta parte a Ucrainei s-a simtit intotdeauna mai apropiata de Rusia decat de jumatatea vestica a Ucrainei si de tara vecina, Polonia. Majoritatea celor de aici simt ca guvernul de la Kiev i-a abandonat in favoarea disputelor politice.
La inceputul lunii aprilie, 10.000 de protestatari s-au adunat la Kiev pentru a cere schimbarea Executivului ucrainean, determinandu-l pe presedintele Victor Iuscenko sa declare ca ia in considerare devansarea alegerilor parlamentare si a celor prezidentiale.
In ce masura un politician poate domoli turbulentele din sectorul industrial al Ucrainei ramane insa deocamdata o necunoscuta. Pana acum, moneda nationala - grivna - a pierdut 40% din valoare in fata dolarului comparativ cu un nivel record inregistrat anul trecut. In acelasi timp, reformele impuse de Fondul Monetar International (FMI) in schimbul unui imprumut de urgenta de 16,4 mld. dolari sunt subiectul unor dezbateri interminabile intre parlamentarii de la Kiev.
 
Prabusiti in saracie
Situatia Ilych Metallurgical Combine, al doilea mare producator de otel din Ucraina, indica cel mai bine prabusirea in saracie a regiunii Donetk. Avand 50.000 de angajati si intinzandu-se pe o suprafata de peste 8 kilometri patrati, combinatul situat la 120 de kilometri sud de Makeevka opereaza acum la jumatate din capacitate. Comenzile inregistrate in martie au fost anemice, iar cele pentru aprilie se situeaza la acelasi nivel. Pentru a evita concedierile, salariile angajatilor au fost reduse in medie cu 30%. Din cele sase furnale existente aici, doar unul singur functioneaza continuu, iar linistea s-a asezat asupra uzinei ale carei produse merg in proportie de 80% la export.
Comenzile pentru produsele din otel la nivel global s-au prabusit in ultima perioada, iar pretul pentru o tona de metal semifinisat a coborat de la 1.000 de dolari la 250 de dolari. Acesta nu este suficient pentru a acoperi costurile de productie - aproape 360 de dolari pe tona - inregistrate de uzina companiei Ilych. Proprietarii companiilor siderurgice - achizitionate de la stat - nu au modernizat suficient tehnicile de productie, iar acum platesc pretul pentru pasivitatea lor, spun analistii.
In acelasi timp, numarul angajatilor este prea mare - o alta reminiscenta a perioadei sovietice, cand tinta guvernului era somaj zero. "Ilych ar putea renunta la 20-25.000 de angajati fara sa-i fie afectata capacitatea de productie", a declarat Sergiy Gayda, analist in cadrul bancii de investitii Dragon Capital din Kiev.
Nimeni nu vrea insa o masa incontrolabila de oameni pe strazi, spune Ievgheni Sendrik, vicepresedinte al consiliului regional al sindicatelor din Donetk. Donetk este un oras unde numarul somerilor s-a dublat in doar doua luni, ajungand la 67.500 de persoane.
In Ucraina, statisticile sunt la fel de intunecate ca estimarile privind evolutia din perioada imediat urmatoare. Unii analisti argumenteaza insa ca declinul industriei siderurgice a ajutat producatorii de otel din Ucraina sa devina competitivi ca urmare a deprecierii abrupte a monedei locale.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO