Business Internaţional

Industria perlelor, in plina dezvoltare in China

02.09.2004, 00:00 73



In regiunea Deching din China se dezvolta una dintre cele mai traditionale industrii ale tarii, cea a cultivarii perlelor, relateaza BBC News.



Lacurile cu apa dulce de aici abunda in cele mai pretuite perle din China. De la distanta se pot vedea sute de forme albe plutind la suprafata lacurilor. Acestea marcheaza numeroasele plase de pescuit pline de scoici de perle, atasate cu grija de tarusi din bambus.



In septembrie e sezonul recoltei, iar cultivatorii de perle isi fac verificarile finale.



E vital ca acestia sa se asigure ca nu exista nici un fel de infectie in apa care ar putea distruge intreaga recolta, facand zadarnica munca depusa in decursul a trei ani.



Exista aproximativ zece culturi de perle in Deching.



Una dintre cele mai mari apartine companiei Osmun, ce este condusa de Shen Zhirong. Succesul afacerii sale atesta gradul de dezvoltare atins de aceasta industrie in China.



In prezent, China este cea mai mare producatoare de perle de apa dulce din intreaga lume. Aproape o mie de tone de perle sunt produse in fiecare an de catre 300.000 de muncitori din intreaga tara.



China a inceput sa cultive perlele obisnuite in secolul 13, dar, in mod surprinzator tehnologia producerii perlelor de cultura a fost perfectata de-abia in anii '60.



In trecut, calitatea perlelor chinezesti de apa dulce nu era foarte ridicata. Cunoscute drept "perle de orez", avand forme neregulate, acestea nu puteau rivaliza cu perlele rotunde, stralucitoare, ale Japoniei.



China si-a perfectat mai tarziu propria tehnica de cultivare a unor perle mai mari si mai rotunde, de o varietate intreaga de forme si culori. Scoicilor li se implanteaza cu mare efort anumite substante, iar perla se formeaza in decurs de mai multi ani.



Ferma lui Shen s-a extins, iar acesta nu mai are atat de mult tim sa o viziteze.



In ultima vreme, acesta isi petrece cea mai mare parte a timpului in fabricile de procesare. La inceput, perlele erau procesate in Hong Kong si Japonia, insa industria chineza a procesarii perlelor s-a dezvoltat, in mare parte datorita costurilor scazute ale fortei de munca din aceasta tara.



Muncitorii de la fabrica lui Shen sorteaza perlele dupa culoare, forma si marime. Numai 10% din perlele produse sunt utilizate in industria bijuteriilor, restul sunt zdrobite si folosite in medicina si la fabricarea produselor cosmetice. Perlele zdrobite sunt folosite la fabricarea cremelor dermatologice, femeile pale fiind considerate frumoase.



"Nu vrem sa facem risipa, asa ca dezvoltam propriile produse de machiaj si medicinale. In China, credem ca perlele sun excelente pentru sanatate. Cu o populatie atat de numeroasa, credem ca piata acestor produse este enorma," spune Shen. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels