Business Internaţional

Inflatia a atins maximul ultimilor 16 ani in Anglia

16.09.2008, 17:42 17

Rata medie anualizata a inflatiei a atins in august maximul ultimilor 16 ani in Marea Britanie, respectiv 4,7%, iar oficialii bancii centrale estimeaza un salt apropiat de cota de 5% in viitorul apropiat, daca deprecierea lirei sterline continua.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a transmis Executivului de la Londra ca nivelul la care ar trebui stabilite dobanzile de referinta pentru a redresa inflatia este "extrem de incert", precizand si ca se asteapta sa fie nevoit sa reitereze aceasta pozitie anul viitor.

Reglementarile din Marea Britanie impun ca guvernatorul bancii centrale sa dea explicatii guvernului cand datele statistice indica o inflatie care depaseste tintele autoritatilor cu mai mult de un punct procentual si sa transmita rapoarte succesive pentru fiecare trimestru in care rata anualizata se mentine la niveluri ridicate.

King considera ca, pe de o parte, inflatia in crestere ar putea deveni un trend daca preturile mari ale energiei si alimentelor determina noi avansuri in celelalte sectoare, dar, pe de alta parte, cresterea economica lenta ar putea induce scaderea inflatiei sub obiectivele asumate pe termen mediu.

In prezent, riscurile au fost echilibrate, a aratat oficialul, argumentand astfel decizia Bancii Angliei de a mentine dobanda de politica monetara la 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO