Business Internaţional

Inflatia a scazut in Turcia la 10,3%

07.09.2006, 19:11 16

Banca centrala a Turciei a primit luni, dupa saptamani de agitatie, vesti bune. Datele arata ca inflatia anuala a scazut in august mai mult decat se asteptasera analistii, dand sperante pentru scaderea ratei dobanzii de referinta, relateaza Financial Times.
Indicele preturilor de consum a inregistrat in august o valoare de 10,3%, in scadere de la 11,3% in iulie.
Scaderea inflatiei pentru prima data in ultimele zece luni arata ca strategia de crestere a dobanzii din iunie, care a anulat intr-o luna efectele a trei ani de relaxare fiscala, a dat roade.
Scaderea inflatiei vine ca o gura de aer proaspat pentru Durmus Iilmaz, guvernatorul investit in aprilie. El a condus decizia bancii de a creste rata dobanzii de referinta cu 4,25% la cateva saptamani de la numirea sa in functie, imediat dupa vanzarea masiva de active financiare turcesti de catre investitorii straini.
Decizia consiliului de politica monetara de pe 24 august de a mentine rata dobanzii la acelasi nivel a intrigat investitorii si sugereaza ca a fost satisfacut de imblanzirea inflatiei, ajutata de factorii sezonieri si de aprecierea valorii lirei.
"Acest rezultat ar trebui sa ia ceva din presiunea de pe umerii bancii centrale", a spus Mahmut Kaya, director de cercetare la Garanti Securities. "Acum stim ca banca a avut dreptate cand nu a ridicat dobanda la intalnirea de pe 24 august."
Vanzarea masiva de active din al doilea trimestru a fortat banca centrala sa intervina pentru a proteja lira si a impiedica o posibila explozie a inflatiei.
Drept rezultat acum investitorii se intorc treptat pe pietele emergente. Acest lucru a determinat aprecierea lirei fata de euro si dolarul american, scazand pretul petrolului de import. Preturile volatile au scazut de asemenea in august, ajutand la controlul inflatiei.
Principala intrebare este acum daca banca va reusi sa aduca rata inflatiei pentru 2006 sub pragul psihologic de 10%.
Serhan Cevik, economist la Morgan Stanley, a declarat intr-o nota informativa catre investitori ca "apogeul inflatiei este clar in urma" si a estimat ca inflatia anuala va fi de aproximativ 9,2%.
Turcia anticipeaza o crestere economica de 5% in 2006 in pofida majorarii dobanzilor, potrivit unei scrisori de intentie adresate de autoritatile de la Ankara Fondului Monetar International (FMI). Deficitul de cont curent, amplificat de pretul ridicat al petrolului si considerat elementul slab al economiei, ar putea ajunge la 6,5% din produsul national brut (PNB), usor superior celui de 6,4% consemnat in 2005, a declarat subsecretarul Trezoreriei, Ibrahim Canakci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO