Business Internaţional

Inflatia anuala din Bulgaria a stagnat in ianuarie

14.02.2008, 20:27 22

Inflatia anuala din Bulgaria a ramas la 12,5% in ianuarie, pe masura ce scaderea preturilor articolelor vestimentare a compensat cresterea preturilor alimentelor si al energiei, scrie Bloomberg.
Dupa o crestere de 1,1% a preturilor de consum inregistrata in luna decembrie, acesta au crescut cu 1,4% in luna ianuarie. Bulgaria se afla in aceeasi situatie cu cea a statelor baltice Letonia, Lituania si Estonia, care incearca sa incetineasca ritmul de crestere a preturilor, printre cele mai rapide din Uniunea Europeana. Incercarile de a reduce inflatia se dovedesc a fi cu atat mai dificile cu cat regimurile de Consiliul Monetar adoptate de tarile respective restrang posibilitatile bancilor centrale de a folosi rata dobanzii pentru a contracara cresterile de preturi.
"Nu observam nicio schimbare semnificativa intre preturile inregistrate in luna decembrie comparativ cu cele inregistrate in ianuarie", a declarat Latchezar Bogdanov, consultant al firmei Industry Watch. Cresterea accizelor la carburanti a dus automat la cresterea preturilor la combustibili, ceea ce s-a resimtit in majorarea costurilor de transport, a continuat Bogdanov.
Costurile de transport, care includ si preturile la combustibili si care au o pondere de 8,6% din cosul pe baza caruia se calculeaza indicele preturilor de consum, au inregistrat o crestere de 2,6% pentru luna ianuarie, comparativ cu cresterea de 1,3% inregistrata in luna decembrie.
Preturile la alimente, care au o pondere de 35% din indicele preturilor de consum, au crescut cu 2,1%.
Preturile la imbracaminte au scazut cu 0,6% in luna ianuarie.
Inflatia anuala din Bulgaria, masurata conform standardelor europene, a crescut la 11,7% in luna ianuarie, comparativ cu nivelul de 11,6% inregistrat pentru luna decembrie. Preturile au inregistrat o crestere de 1,5% in luna ianuarie, in comparatie cu nivelul de 1,1% din decembrie.
"Ne asteptam la o scadere semnificativa a inflatiei in acest an, cu atat mai mult cu cat preturile la cereale vor scadea", a adaugat Bogdanov.
Comisia Europeana a atras atentia autoritatilor bulgare ca este vitala pentru economia bulgara reducerea nivelului datoriilor externe si a inflatiei. Institutul National de Statistica al Bulgariei a adaugat in cadrul cosului de produse pe baza caruia se calculeaza indicele preturilor de consum 23 de noi produse si servicii, printre care trei marci de autoturisme, tutun si serviciile de mesagerie telefonica.
De asemenea, institutul a redus ponderea transporturilor din totalul indicelui la 8,6%, majorand in schimb ponderea cheltuielilor de intretinere a gospodariilor, de la 10% la 15,5%.
Conform estimarilor Centrului pentru Dezvoltare Economica din Sofia, rata inflatiei pentru anul 2008 va atinge nivelul de 6%.
In Ungaria, preturile produselor agricole au urcat in decembrie intr-un ritm mai alert decat in luna precedenta, cele mai importante cresteri fiind inregistrate de cereale si fructe.
Preturile produselor agricole au inregistrat in ultima luna a anului trecut o crestere medie de 38,1% fata de perioada similara din 2006, arata un raport al Institutului de Statistica de la Budapesta.
In noiembrie cresterea s-a situat la 35,3%. Explozia preturilor din segmentul produselor agricole a fost condusa de o crestere de 88,4% pentru cereale si de 92,7% pentru fructe. Inflatia din Ungaria a inregistrat a patra luna consecutiva de crestere accelerata, fiind alimentata de preturile mari pentru alimente si carburanti.
"Cresterea presiunilor inflationiste reflecta socul recent inregistrat de pretul produselor alimentare", au precizat strategii bancii centrale. "Presiunea exercitata de pretul alimentelor asupra ratei inflatiei ar putea continua o perioada relativ lunga de timp", se mai arata in documentul bancii centrale. Pretul alimentelor detine o pondere de 22,4% in cadrul indicelui ungar al preturilor de consum. Rata inflatiei a fost de 7,4%, in decembrie, peste nivelul de 7,1% inregistrat in luna precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO