Business Internaţional

Inflatia mare indeparteaza tarile din Europa de Est de adoptarea euro

16.01.2008, 17:04 18

Pretul record al barilului de petrol si cresterea semnificativa a preturilor alimentelor au starnit o reactie negativa in randul tarilor est-europene membre ale UE, care se tem ca in actualele conditii le va fi mai dificil sa adopte moneda euro, scrie presa internationala.
Tarile care au aplicat pentru introducerea euro, inclusiv Polonia, Cehia si Ungaria, trebuie sa-si mentina inflatia anuala la mai putin de 1,5% fata de media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, anul trecut aceasta limita fiind de 2,66%.
Rata medie a inflatiei a fost in Polonia in anul 2007 de 2,4%, insa anul acesta ar putea urca pana la 4,5%, banca centrala luand in calcul posibilitatea unei cresteri, in mai multe etape, a ratei dobanzii de referinta. In luna decembrie, inflatia anuala din Polonia a ajuns la 4%, peste pragul de 3,5% al bancii centrale.
Slawomir Skeyzpek, guvernatorul bancii centrale de la Varsovia, a reiterat faptul ca 2012 "este cea mai apropiata data posibila" pentru ca Polonia sa adopte moneda unica, recunoscand insa ca aceasta reprezinta o "predictie optimista", in conditiile in care turbulentele de pe piata financiara internationala ar putea ingreuna procesul de intrare a tarii in mecanismul ratelor de schimb (ERM 2), un pas important care precede aderarea la zona euro.
Polonia ar putea intra totusi in sistemul ERM 2 incepand cu a doua jumatate a lui 2009, considera strategul bancii centrale Marian Noga.
In Ungaria, inflatia anuala a ajuns in decembrie la 7,4%, in crestere fata de 7,1% cat s-a inregistrat in luna precedenta, facand imposibila tentativa bancii centrale de a reduce una dintre cele mai ridicate rate ale dobanzii de referinta din spatiul comunitar.
Conform declaratiilor oficialilor de la Budapesta, Ungaria ar putea adopta euro cel mai devreme in 2012.
Chiar si in conditiile in care ritmul de crestere economica a coborat in trimestrul trei la 0,9% este de asteptat ca rata inflatiei sa-i convinga pe strategii bancii centrale sa nu scada costurile de creditare.
In acest sens, guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Andras Simor, declarand ca atata timp cat inflatia ramane la un nivel ridicat, strategii banci se vor concentra asupra aducerii acesteia cat mai aproape de tinta de 3%.
De asemenea, rata inflatiei anuale din Cehia a urcat luna trecuta pana la 5,4%, fata de 5% cat s-a inregistrat in noiembrie, punand si mai multa presiune asupra oficialilor bancii centrale de la Praga, care ar putea ridica dobanda de politica monetara in sedinta programata pentru luna viitoare.
Tinta de inflatie stabilita de banca centrala pentru luna decembrie era de 3,9%.
Inflatia medie anuala a tarii a urcat anul trecut pana la 2,8%, fata de 2,5% cat s-a inregistrat in 2006.
Mai mult, economistii se asteapta ca inflatia anuala sa urce, in 2008, pana la 6%. Oficialii bancii centrale si-au exprimat insa speranta ca rata inflatiei va reveni la tintele normale incepand cu 2009.
Un bancher din cadrul bancii centrale a Cehiei considera ca Cehia nu este inca pregatita pentru adoptarea monedei unice, chiar daca ministrul de finante Miroslav Kalousek inclina spre stabilirea anului 2012 pentru intrarea in zona euro.
Rata inflatiei anuale din Bulgaria a ajuns in decembrie la 12,5%, inregistrand o crestere puternica fata de nivelul de 6,5% de la sfarsitul anului precedent. Oficialii guvernamentali au declarat ca aceasta situatie este cauzata in principal de seceta din vara, care a afectat semnificativ recoltele de cereale, determinand o explozie a preturilor alimentelor.
Acestiau estimeaza insa ca inflatia va incetini anul acesta pana la 4,5%.

Euro, dupa 2010

Romania: 2014 este data prevazuta de ministrul finantelor pentru intrarea in zona euro
Polonia: 2012 "este cea mai apropiata data posibila" pentru trecerea la euro, potrivit bancii centrale poloneze.
Ungaria: 2012 este tinta neoficiala de adoptare a euro stabilita de autoritatile de la Budapesta.
Cehia: 2012 este anul in care ministerul finantelor ceh estimeaza trecerea la moneda unica.
Bulgaria: 2010 este anul limita pentru indeplinirea tuturor cerintelor pentru a putea trece la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO