Business Internaţional

ING: OMV are 5 mld. euro pentru achizitii

27.04.2009, 16:51 16

Fondurile pe care le are la dispozitie compania austriaca OMV au ajuns la 5 miliarde de euro in urma vanzarii participatiei detinute in cadrul rivalei MOL. Banii ar putea fi folositi pentru a achizitiona operatiuni diversificate pe segmentul upstream (explorare si productie) in Orientul Mijlociu, Africa sau regiunea Pacificului, generand cresterea actiunilor grupului, potrivit unui raport ING.

ING a revizuit in urcare tinta de pret pentru actiunile OMV la sfarsitul urmatoarelor 12 luni, de la 20,5 euro la 23 de euro, dupa ce grupul austriac a vandut participatia detinuta la compania ungara MOL pentru un pret care a depasit semnificativ valoarea de piata de la acea data.
"Consideram ca o achizitie la un pret atractiv poate reprezenta o influenta pozitiva asupra actiunilor OMV", se arata in studiul prezentat de banca olandeza. Recomandarea ING pentu actiunile OMV a fost metinuta la "pastreaza".
 
Nu mai este interesata de MOL
Specialistii bancii considera ca OMV nu va incerca o noua tentativa de preluare a MOL, desi dispune de lichiditati care ar acoperi intreaga capitalizare de piata a companiei ungare.
OMV a vandut in martie participatia de 21% detinuta la MOL pentru 1,4 mld. euro, catre compania rusa Surgutneftegaz, dupa ce a incercat timp de doi ani, fara succes, sa preia rivalul din Ungaria. Tranzactia a starnit controverse in Ungaria si Austria. Pretul platit de Surgutneftegaz pentru pachetul de actiuni MOL reprezinta dublul valorii de piata a participatiei de la acea data.
 
Seful OMV, investigat
Autoritatile din Austria au demarat saptamana trecuta o investigatie privind o achizitie de actiuni efectuata de directorul executiv al OMV Wolfgang Ruttenstorfer, cu putin timp inainte de anuntarea vanzarii unei participatii detinute de catre companie in cadrul rivalului maghiar MOL.
Ruttenstorfer a cumparat actiuni OMV in valoare de 620.000 de euro pe 23 martie, cu o saptamana inainte de anuntul surpriza privind vanzarea de catre compania austriaca a participatiei detinute in cadrul MOL.
OMV este prezent si in Romania, prin compania Petrom (SNP), la care detine participatia majoritara.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO