Business Internaţional

Instabilitatea geopolitica din Orient ridica pretul petrolului la noi maxime

17.10.2007, 20:06 25

Pretul petrolului a atins un nou nivel record de aproape 88 de dolari (61,85 euro) pe baril, cauza principala fiind reprezentata de avertismentele conform carora rezervele pentru perioada iernii, cand cererea este foarte mare, vor scadea simtitor, scrie Financial Times.
Pretul petrolului West Texas Intermediate, cu livrare in noiembrie, a ajuns in timpul sedintei de tranzactionare pana la 87,97 dolari (61,83 euro). West Texas Intermediate este un indice pentru petrolul vandut pe piata americana.
Speculatiile privind o eventuala operatiune militara a Turciei contra gherilelor kurde din nordul Irakului a impulsionat avantul pretului petrolului, dar traderii spun ca principalii factori care au condus la aceasta crestere sunt rezervele scazute si slaba crestere a productiei statelor membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Francisco Blanch, directorul de strategie al bancii americane Merrill Lynch a declarat ca un conflict geostrategic serios in Orientul Mijlociu sau o perioada lunga de temperaturi scazute in aceasta iarna "ar putea duce pretul petrolului la peste 100 de dolari pe baril", in timp ce Doug Leggate, de la Citigroup din New York, crede ca "depasirea pragului de 90 de dolari pe baril poate interveni oricand".
Cresterea cererii din partea statelor dezvoltate si scaderea productiei statelor care nu fac parte din OPEC a dus la o reducere semnificativa a rezervelor in cel de-al treilea trimestru, se arata intr-un raport al Agentiei Internationale pentru Energie.
Aceasta situatie a determinat tarile OPEC sa suplimenteze, incepand din noiembrie, productia de petrol cu 500.000 de barili pe zi. Insa, acestea au optat pentru o crestere nesemnificativa a productiei din cauza temerilor conform carora incetinirea ritmului de crestere a economiei globale ar putea afecta cererea de petrol.
Totusi, OPEC a anuntat ca cererea din aceasta iarna va fi peste asteptari. In raportul lunar asupra functionarii pietei, OPEC si-a modificat estimarile privind cererea pentru iarna urmatoare, previzionand o crestere cu peste 100.000 de barili pe zi, pana la 31,4 milioane de barili. Desi criza pietei imobiliare americane a condus la un declin al pietei financiare internationale, reprezentantii OPEC sunt de parere ca ceilalti indicatori economici, precum cresterea ratei de angajare, sugereaza ca recesiunea nu este iminenta.
Mai mult, acestia au pus in evidenta faptul ca deprecierea dolarului impulsioneaza exporturile companiilor americane, adaugand ca "este din ce in ce mai probabil ca economia americana va putea infrunta criza financiara fara a inregistra o diminuare dramatica a activitatii economice".
De asemenea, OPEC face o prezentare pozitiva a cresterii din 2008 a economiei globale, mentionand faptul ca economiile emergente din Asia ar putea ajuta la ameliorarea efectelor crizei americane. Economia globala ar putea inregistra, anul viitor, un ritm de crestere de 4,9%. "Semnele incetinirii economiei americane si a celei din zona euro se afla in contrast cu intarirea continua a economiilor asiatice", se arata in raportul organizatiei.
Cresterea pretului petrolului a fost resimtita diferit in diversele zone ale lumii. In Statele Unite, impactul a fost amplificat de deprecierea dolarului, in timp ce pe alte piete efectele au fost amortizate de o crestere economica sustinuta.
In ciuda cresterii preturilor, OPEC a aratat putin interes fata de o noua crestere a productiei de petrol, dar reprezentantii organizatiei au declarat ca aceasta isi va reevalua pozitia in urmatoarele luni.
Viitoarea sedinta a membrilor organizatiei va avea loc pe 5 decembrie la Abu Dhabi, in timp ce sefii statelor membre vor participa, in noiembrie, la un summit in capitala Arabiei Saudite, Al Ryiadh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO