Business Internaţional

Insurgenţi sirieni bombardează Ambasada Rusiei la Damasc

Insurgenţi sirieni bombardează Ambasada Rusiei la Damasc

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

13.10.2015, 11:26 1376

Insurgenţi sirieni au lansat marţi două obuze asupra Ambasadei Rusiei din capitala siriană, în timp ce numeroşi susţinători ai Guvernului erau adunaţi în jurul complexului pentru a mulţumi Moscovei pentru intervenţia rusă în Siria, relatează AP în pagina electronică.

Un reporter de la The Associated Press se afla în afara ambasadei marţi dimineaţa, când primul obuz a lovit complexul, în centrul Damascului, iar dinăuntru începea să iasă fum.

În timp ce oamenii fugeau, alt obuz a lovit în zonă.

Era neclar, imediat, dacă existau victime.

Luptători din cadrul opoziţiei, de la pariferia capitalei, au mai luat ambasada ca ţintă, în trecut. Era neclar dacă atacul de marţi a vizat mitingul.

Înainte de atac, demonstranţii s-au adunat în faţa ambasadei, agitând postere cu preşedinţii rus Vladimir Putin şi sirian Bashar al-Assad şi steagurile celor două ţări.

Unii purtau pancarte pe care se puteau mesaje ca "Mulţumim Rusia" şi "Siria şi Rusia sunt împreună pentru a lupta împotriva terorismului".

"Poziţiile preşedintelui Putin faţă de Siria sunt absolut pozitive", a declarat un funcţionar public, Nizar Maqssoud, în vârstă de 39 de ani.

"Tot Occidentul s-a ridicat împotriva noastră. Doar Rusia ne-a susţinut. Ne aflăm cu toţii aici pentru a-i mulţumi preşedintelui Putin", a declarat un student, Osama Salal, în vârstă de 18 ani.

Rusia a lansat o campanie de atacuri aeriene asupra insurgenţilor din Siria pe 30 septembrie.

Moscova insistă că vizează în primul rând gruparea Statul Islamic (SI) şi alţi "terorişti", însă ea poartă această ofensivă terestră şi aeriană în zone aflate atât sub controlul opoziţiei susţinute de către Statle Unite, cât şi sub controlul altor insurgenţi, inclusiv Frontul al-Nusra.

Filiala siriană a reţelei Al-Qaida a dat publicităţii anterior, marţi dimineaţa, un presupus mesaj audio al liderului ei, care cataloghează intervenţia militară rusă drept o nouă "campanie a cruciaţilor" al cărei scop este să salveze regimul al-Assad.

Liderul Frontului al-Nusra, cunoscut sub numele de Abu Muhammed al-Golani, i-a îndemnat pe militanţii sirieni şi grupărările rebele să se unească şi să-şi intensifice bombardamentele asupra satelor în care locuiesc membrii sectei şiite minoritare alawite, din care face parte al-Assad.

Al-Golani i-a îndemnat de asemenea pe musulmanii din fosta Uniune Sovietică să atace civili ruşi, dacă ruşii atacă civili sirieni în Siria.

"Intervenţia rusă a venit să declare o nouă Cruciadă - estică -, după ce Cruciada vestică a eşuat în Siria", afirmă al-Golani, părând să se refere la atacurile aeriene ale coaliţiei conduse de către Statele Unite, lansate anul trecut.

Al-Golani a subliniat că ruşii nu ţintesc gruparea Statul Islamic (SI), aşa cum spun, ci lovesc în militanţii care luptă împotriva Guvernului sirian.

Liderul jihadist a promis să plătească suma de trei milioane de euro (3,42 de milioane de dolari) oricui îl omoară pe al-Assad şi suma de două milioane de euro (2,28 de milioane de dolari) oricui îl omoară pe liderul mişcării şiite libaneze Hazbollah, şeicul Hassan Nasrallah, ai cărui oameni luptă alături de forţele lui al-Assad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels