Business Internaţional

Interventia guvernului american pe piata financiara nu ii va aduce la sapa de lemn pe marii bancheri

19.10.2008, 17:47 17

Totusi, plecarea lor de la carma companiilor pe care le conduc in prezent s-ar putea sa nu fie una atat de blanda pe cat s-ar crede. Planul Trezoreriei Statelor Unite incearca sa atraga atentia asupra salariilor enorme, de opt cifre, de care beneficiaza directorii bancilor de pe Wall Street si care i-a infuriat atat de mult pe americanii ce asista la colapsul financiar al tarii, scrie International Herald Tribune.

Bancile care vor beneficia de o infuzie de capital din partea guvernului american va trebui sa urmeze cateva reguli generale in ceea ce priveste salarizarea primilor cinci executivi din varful ierarhiei. Acestora li se va interzice sa ofere compensatii enorme pentru concediere, asa-zisele "parasute de aur", si vor fi nevoiti sa plateasca mai multe taxe in cazul in care compensatia acordata unei persoane va depasi 500.000 de dolari.
"Cheia va consta in felul in care se va reusi implementarea planului", a afirmat Barney Frank, membru democrat in Camera Reprezentantilor, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai nivelului salariilor directorilor de banci. Frank a afirmat ca planul Trezoreriei a mers suficient de departe, laudandu-l in acelasi timp pentru faptul ca ataca "stimulentele perverse" care au condus la criza financiara.
Specialistii in compensatii afirma ca masurile, desi par prudente din punct de vedere politic din dorinta de a calma mania poporului american, vor avea probabil un impact extrem de redus asupra felului in care directorii financiari vor fi platiti in urmatorii ani. Ei sustin ca bancile vor plati pur si simplu taxe mai ridicate, inventand alte modalitati de a-si recompensa directorii dupa cum vor crede de cuviinta. Multi dintre analisti sustin ca la scurt timp dupa ce programul guvernamental se va termina va exista un adevarat val in ceea ce priveste compensatiile, in cativa ani cifrele ajungand sa fie la fel de suparatoare la ochi ca in trecut.
"Legile aprobate de Congresul american in ceea ce priveste salariul directorilor de banci nu au fost atinse prea mult de succes", a afirmat Kevin Murphy, profesor de finante la Universitatea din California de Sud, incercand sa scoata in evidenta faptul ca eforturile trecute nu au dat prea multe rezultate.
Atunci cand guvernul SUA a limitat deductibilitatea salariilor in bani lichizi la 1 milion de dolari, spre exemplu, acest lucru a dus pur si simplu la o explozie in ceea ce priveste optiunile bursiere folosite drept compensatie si chiar la salarii si mai mari.
Ca si alti experti, Murphy considera ca limita de 500.000 de dolari va fi in general ignorata, bancile fiind gata sa accepte majorarile de taxe care vor aparea drept consecinta. Pentru multi dintre bancherii de top, un astfel de salariu nu ar fi pur si simplu competitiv. "500.000 ar insemna salariul pentru o saptamana buna", afirma Murphy, adaugand ca multi directori de banci vor raspunde unor astfel de sugestii parasindu-si posturile din prezent pentru a munci la banci sau fonduri de investitii care nu se afla sub controlul guvernului Statelor Unite.
Ceea ce nu poate realiza prea usor Trezoreria SUA prin intermediul planului sau va putea fi atins cel putin temporar prin intermediul economiei in declin, al scaderii valorii actiunilor si al conducerii principalelor banci care se va confrunta tot mai mult cu presiunile actionarilor. "Piata ar putea avea grija de aceasta problema pur si simplu prin intermediul neindeplinirii obligatiilor", a afirmat Paul Hodgson, analist la Corporate Library, un grup de cercetare.
Prezenta subita a guvernului in afacerile financiare i-ar putea face pe unii dintre cei aflati la conducerea bancilor sa actioneze destul de agresiv si sa isi delimiteze mai bine afacerile, potrivit lui Charles Elson, expert in guvernanta corporatista la Universitatea din Delaware. "Fiecare comitet de conducere se va afla sub impactul unor presiuni extrem de mari in ceea ce priveste compensatiile, iar aceste presiuni vor veni atat din partea actionarilor, cat si din partea investitiilor guvernamentale", a spus Elson.
Anumite discutii de acest tip au inceput deja in randul membrilor comitetelor de conducere ale bancilor, a afirmat Ira Kay, specialist in compensatii in cadrul Watson Wyatt Worldwide. "Aceste reguli vor avea un efect de calmare in ceea ce priveste practicile de salarizare ale executivilor", a spus Kay, adaugand ca platile compensatorii au inceput sa scada si ca estimeaza ca "vor exista si mai multe presiuni din pricina declinului economic".
Bineinteles ca au existat si in trecut predictii care sustineau ca salariile executivilor vor scadea, insa acest efect a reprezentat mai mult o reactie pe termen scurt fata de rezultatele financiare slabe, iar companiile si directorii lor s-au adaptat pur si simplu la noua situatie.
"Fiecare anunt care sustinea ca un CEO isi va da demisia a fost unul exagerat", a afirmat profesorul Murphy. Dupa explozia economica provocata de fenomenul extinderii internetului, spre exemplu, directorii bancilor nu au mai apelat la operatiunile cu actiuni, ci au incercat sa se foloseasca de rezervele limitate de titluri. In acest fel compensatiile au devenit rapid extrem de mari.
 
 
Blankfein ramane cu toti banii in buzunar
 
  • Lloyd Blankfein, CEO-ul de la Goldman Sachs Group, care s-a situat in topul celor mai bine platiti directori executivi de pe Wall Street anul trecut cu un salariu de 70,3 mil. dolari, ar putea sa castige in continuare zeci de milioane de dolari chiar si in conditiile in care companiei i se aplica masurile planului de salvare pus la punct de Henry Paulson, fostul sau sef si actualul secretar al Trezoreriei nationale a SUA, scrie Bloomberg.
  • Directorii executivi ai celor noua banci americane care vor primi o infuzie de capital de 125 mld. dolari vor avea salarii mai scazute decat in trecut, a afirmat Paulson, care a castigat 37,8 mili. dolari in 2005, ultimul an pe care l-a petrecut in intregime la Goldman Sachs, ocupand functia de CEO.
  • Blankfein, in varsta de 54 de ani, "ar putea sa obtina zeci de milioane de dolari daca continua sa primeasca bani de pe urma actiunilor, iar titlurile Goldman Sachs vor creste", a declarat David Schmidt, consultant la James Reda & Associates. Temerile privind reactia publicului la auzul acestei vesti vor impiedica, cel mai probabil, banca sa mentina compensatiile care revin CEO-ului Goldman Sachs la nivelul de anul trecut, a mai spus Schmidt.
  • Actiunile companiei de servicii financiare au scazut miercuri cu 9,75 de dolari, echivalentul a 7,9% la bursa newyokeza, ajungand la valoarea de 113,15 dolari pe titlu. In total, actiunile au inregistrat o scadere de 47% in 2008, cu 9% mai mult decat arata indicele Standard & Poor's 500.
  • Paulson, care castiga 191.300 de dolari pe an, a limitat la 500.000 $ nivelul compensatiilor pentru directorii executivi, impunand majorari de taxe in cazul salariilor care depasesc acest prag. Masura vizeaza atat banii cu care sunt recompensati directorii executivi, cat si ceea ce primesc urmatorii trei cei mai bine platiti executivi in ordinea ierarhiei.
  • Din 1993 companiilor li s-a permis sa aiba un plafon maxim de salarizare de 1 milion de dolari, asa ca salariile oficiale ale bancherilor s-au situat sub acest nivel, restul banilor provenind din compensatii si alte servicii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO