Business Internaţional

Interventia UE in sistemul financiar nu ajuta bancile

23.07.2008, 19:16 13

Decizia Comisiei Europene de a contracara turbulentele de pe piata financiara internationala prin impunerea unor reguli mai stricte in ceea ce priveste operatiunile bancare a provocat ingrijorare in randul companiilor de profil care se tem de o explozie a costurilor de creditare, scrie revista germana Der Spiegel.
Planul institutiei europene pune si mai multa presiune asupra sistemului bancar european, in conditiile in care acesta prevede reglementarea conditiilor in care bancile din regiune pot investi pe piata financiara globala.
In conditiile adoptarii noului plan institutiile financiare europene vor putea achizitiona instrumente financiare bazate pe ipoteci doar in conditiile in care companiile emitente continua sa detina 10% din valoarea acestora, se arata in proiectul de lege elaborat de Comisia Europeana.
Comisarul european pentru piata interna si servicii Charlie McCreevy a anuntat ca implementarea acestui act normativ va avea loc cel mai devreme in toamna viitoare. Si asta in conditiile in care planul trebuie supus aprobarii Parlamentului European si guvernelor statelor membre.
Proiectul de lege a starnit ingrijorare in industria financiara, jucatorii din acest segment temandu-se de o restrangere a conditiilor de creditare si o majorare a costurilor pentru obtinerea de lichiditati. Piata europeana de capital se afla in pericolul de a deveni suprareglementata, avertizeaza reprezentantii bancilor din regiune. Acestia sunt ingrijorati, de asemenea, de planul autoritatilor europene care incearca sa limiteze volumul imprumuturilor interbancare.
Noile reglementari ar putea forta bancile sa repartizeze nu mai mult de 25% din capitalul pe care il detin pentru asemenea operatiuni. Aceasta masura ar putea conduce la o noua criza de lichiditate, potrivit asociatiilor bancare. "Intelegem preocuparea CE de a elabora un plan simplu si rapid prin intermediul caruia sa transmita un semnal puternic investitorilor", se arata intr-o scrisoare a mai multor bancheri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO