Business Internaţional

Intreaga Europa este cuprinsa de febra austeritatii, dar Romania trebuie sa ia cele mai amare pastille

Intreaga Europa este cuprinsa de febra austeritatii, dar Romania trebuie sa ia cele mai amare pastille
26.05.2010, 23:36 58

De teama sa nu devina victimele unei crize similare celei dinGrecia, guvernele europene se intrec in adoptarea de masuri deausteritate, care mai de care mai draconice, pentru a reducedeficitele bugetare si datoriile publice si pentru a nu pierdecomplet increderea investitorilor.

Romania nu a urmat exemplul statelor din regiune, care auinceput sa taie cheltuielile, sa inghete salariile si pensiile sisa majoreze taxele imediat dupa ce au incheiat acorduri cu FondulMonetar International. La mai bine de un an de la incheiereaacordului cu FMI, autoritatile romane sunt nevoite sa anunte masurimai drastice decat restul statelor din Europa.

De exemplu, in Ungaria salariile bugetarilor au fost inghetatesi s-a eliminat a 13-a pensie, iar in Letonia desi s-au redussalariile angajatilor din sectorul public cu 25%, pensiile au ramasnemodificate. In Romania guvernul a decis atat reducerea cu 25% asalariilor bugetarilor, cat si micsorarea pensiilor cu 15%. Maimult, se vor reduce si indemnizatiile de somaj, alocatiile copiilorsi indemnizatiile pentru mame.

Guvernul Boc doreste sa economiseasca circa 2% din PIB,echivalentul a aproximativ 2,5 mld. euro pentru a tine in fraudeficitul bugetar care a urcat in 2009 la 8,3% din PIB.

Cum merg lucrurile in Est?

Masurile adoptate de Ungaria si Letonia au avut deja rezultate.Astfel, in cazul statului baltic, ca urmare a masurilor impuse,menite sa micsoreze cheltuielile bugetare cu echivalentul a 10% dinPIB, deficitul bugetar a scazut de la 12% din PIB in perioada2007-2008 la 9% anul trecut. In cazul Ungariei, deficitul bugetar aajuns la 4% din PIB, fiind una dintre cele mai reduse valori de lanivel european. In cazul Ungariei, spre deosebire de Romania siLetonia, s-au luat masuri si pe partea de fiscalitate, pentrumajorarea veniturilor. Astfel, TVA a fost majorata de la 20 la 25%.Noul guvern instalat la Budapesta in luna aprilie intentioneazainsa sa reduca taxele pentru a anima cresterea economica.Autoritatile denunta masurile de austeritate impuse depredecesori.

Occidentul este sub presiune

Nu doar statele est-europene au probleme cu deficitul bugetar sidatoria publica. Spania, Portugalia si Italia au anuntat la randullor masuri de austeritate. Italia, cea mai noua tara intrata inaceasta cursa contra cronometru, a anuntat masuri prin care vrea safaca economii in valoare de circa 24 mld. euro. Printre masurileanuntate de guvernul lui Berlusconi se numara inghetarea salariilorbugetarilor cu salarii de sub 75.000 de euro si reducerea cu 10% acelor mai mari in urmatorii trei ani. S-a hotarat, de asemenea,reducerea personalului bugetar, astfel incat doar 20% din bugetariicare pleaca in 2011-2013 vor fi inlocuiti.

Si in Spania autoritatile au decis sa actioneze tot asuprasalariilor angajatilor la stat, care vor fi reduse cu 5% in acestan, si a pensiilor, care incepand cu 2011 vor fi inghetate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO