Business Internaţional

Invataturile lui Greenspan catre "fiii sai"

31.05.2001, 00:00 10



"Atunci cand Alan Greenspan vorbeste, publicul american asculta," comenteaza Arkadi Kuhlmann, presedinte si director general al ING DIRECT, sucursala americana a grupului financiar olandez ING, citat de site-ul de informatii financiare Business Wire.

"Domnul Greenspan a spus ceva extrem de interesant nu cu multa vreme in urma, atunci cand i-a sfatuit pe bancheri, pe profesori si pe economisti sa caute solutii mai eficiente pentru predarea notiunilor de baza ale managementului financiar."

"Idea lui e incredibil de simpla: daca nu ai notiuni de baza despre bani si finante, cum o sa fii in stare sa iei decizii financiare corecte atunci cand miza este mare si este mai greu sa faci o alegere?"

Kuhlmann considera ca nu poate aduce nici un contra argument la logica acestei idei. "Este la fel ca si cu studiul matematicii.

Nu poti trece la algebra superioara, daca n-ai invatat cele patru operatii, lucru valabil si in cazul de fata, deoarece Greenspan este de parere ca notiunile fundamentale de economie si finante ar trebui predate in scoala generala."

In acelasi timp, Greenspan a mai aratat ca mai multe ore de educatie economica in scoli si licee sunt esentiale pentru a forma o baza de cunostinte financiare care sa-i ajute pe tineri sa nu ia decizii gresite cu privire la administrarea banilor proprii, decizii pe care apoi se vor stradui sa le repare ani la rand.

Oricine a reusit sa-si insuseasca niste cunostinte fundamentale despre matematica dobanzii capitalizate poate ajunge sa aprecieze avantajele economisirii.

Cu alte cuvinte: apucati-va sa faceti economii din timp, puneti bani deoparte frecvent si veti vedea cum vi se inmultesc banii.

Reversul medaliei arata astfel: daca incepeti sa cheltuiti prea de tanar, si aveti prea multe cheltuieli, veti ajunge sa va inglodati in datorii. Acesta e un exemplu clasic de greseala care-i poate supune pe tineri unui stres financiar pentru tot restul vietii.

"Ne bucuram sa aflam ca exista deja programe care incearca sa rezolve exact problema semnalata de Dl. Greenspan," afirma Kuhlmann. "Bancile din multe state americane au deschis deja ghisee in scoli, folosind in unele cazuri chiar elevi, pentru a-i ajuta pe tineri sa constituie depozite alimentate saptamanal.

De asemenea, avem dovada faptului ca scolile, asistate de facultati, au inceput sa introduca in programa lectii de economie.

Mare parte a lectiilor de acest fel se prezinta sub forma unor programe practice, de tip "mini-societate" care au rolul de a-i invata pe elevi ce inseamna sa fii consumator, detailist si producator, permitandu-le sa vanda produse confectionate chiar de ei."

"E bine sa salutam asemenea initiative si sa punem umarul la extinderea lor deoarece acestea planteaza samanta economisirii, care reprezinta conditia fundamentala pentru o viata de siguranta financiara.

Acesta este tipul de masura pe care trebuie sa o luam pentru a contrabalansa impactul marketingului agresiv de carti de credit si multele facilitati oferite de sectorul financiar.

Oferta actuala, care include o recompensa imediata, o cerere pre-aprobata si o dobanda redusa, este extrem de atragatoare pentru tineri.

Insa, o data ce au inteles care este costul real al indatorarii si modul in care capitalizarea dobanzii unui credit de consum actioneaza impotriva lor, adolescentii si pre-adolescentii de azi vor fi sti cum sa faca alegerea cea mai buna pentru ei."

Kuhlman realizeaza insa ca bancherii nu vor fi prea incantati de acest lucru, deoarece, datorita demersurilor facute de marile banci la inceputul anului si care au avut ca rezultat anumite modificari aduse legilor falimentului, sectorul bancar este mai putin preocupat sa promoveze responsabilitatea de care trebuie sa dea dovada un client atunci cand solicita un imprumut pentru a nu ajunge la faliment, axandu-se mai mult pe cresterea profitului propriu.

"Cu numai o generatie in urma, un american dadea fuga la banca ori de cate ori avea ceva bani pusi deoparte. In ziua de azi insa, americanii nu mai economisesc banii ca inainte, iar daca totusi o fac, este mai putin probabil sa apeleze la o banca pentru a-si constitui un depozit.

O explicatie ar fi faptul ca bancile zilelor noastre, mai ales cele care emit carti de credit, se comporta mai degraba ca niste magazine sau ca niste dealeri auto, indemnandu-si clientii sa cheltuiasca, in loc sa economiseasca."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels